BNP Zenica
11

Dječijom predstavom "Talas hladnog vremena" zenički glumci "oživljavaju selo"

FENA
 (Foto: FENA)
(Foto: FENA)
Premijerom predstave "Talas hladnog vremena" na Maloj sceni "Žarko Mijatović" po tekstu engleskog pisca Charlesa Waya, Dječija, omladinska i lutkarska scena Bosanskog narodnog pozorišta Zenica ujedno sutra i završava s premijernim izdanjimaa 69. umjetničke sezone.

Ovo će biti i treća premijera Dječije scene, čiji je rukovodilac Miroljub Mijatović uradio i režiju spomenute dramsko-lutkarske predstave, ali i ukupno šesta premijera BNP-a ove sezone.

"Spomenuti tekst govori o tišini koja je zavladala na selima, pretvaranju u materijalno svega onoga što možemo naći na farmi - od poljoprivrednih proizvoda do životinja. Pogubili smo se, malko, u ovom materijalističkom svijetu. Sve je postalo novac i sve je postalo korist. Prije 20 do 25 godina imanja na našim selima bila su jako živa i na njima se odvijala jedna posebna kultura", kazao je Mijatović.

On je napomenuo i kako se se na dječijim igralištima u gradu mogle čuti pjesmice iz tog miljea, a koje su djeca što su dolazila u gradove učila od svojih starijih.

"Nekako se vršila transmisija ruralne kulture u grad i obrnuto. Međutim, sada smo svi zakinuti za to. Niti se te pjesmice čuju na selu, niti se čuje dječija graja na igralištima. Ma koliko imali želju da se ponovo grade dječija igrališta, djeca se ne nalaze na tim igralištima jer su zaokupljeni nečim drugim", istakao je Mijatović i dodao kako predstava govori o povratku u zagrljaj, razgovor, toplu ljudsku riječ i lijepo provedene trenutke unutar obitelji, odnosno porodice.

Mijatović napominje da ovim završavaju, po njegovom mišljenju, ali i po statističkim podacima, jako uspješnu sezonu te da mu je drago što je upravo završavaju tom predstavom koja je njegova ukupno 30. režija za Dječiju, omladinsku i lutkarsku scenu BNP-a.

Glavnu ulogu u predstavi glumi Ermina Nišić, koja ističe da se raduje ovom projektu jer je sasvim drugačija osoba od one koju je utjelovila u predstavi.

"Meni je posebno lijepo što me, na kraju, moje kolege vrate u ono što ja, možda, jesam malo i privatno. Zato svim srcem preporučam da mladi i stariji gledaju ovu predstavu, jer koliko god govorio njegov naslov "Talas hladnog vremena", jeste trenutna situacija čak i u gradu. Ne samo u selu", smatra Nišić dodavši da je previše otuđenosti, uvučenosti u sebe i zaboravljene tradicije koja je nešto što je najljepše na svijetu.

"Ne moramo se držati svega, ali možemo djeliće tradicije vratiti u naš život. Možda ćemo se tako i mi bolje osjećati", poručila je ona.

Direktor BNP-a Hazim Begagić istakao je da je predstava namijenjena osnovnoškolskoj populaciji, djeci uzrasta od sedam godina pa više te da je siguran kako će, kao i njihove prethodne predstave, nakon sutrašnje premijere još dugo godina živjeti na sceni.

Osim Ermine Nišić (Beti), u predstavi još glume i Adem Smailhodžić (Bob), Anđela Ilić (Tomos Trikmen) te Adna Hasanić (Holi). Predstava je realizirana u sklopu 24. međunarodne kulturne manifestacije "Zeničko proljeće".