Nove pjesme i glumci
30

Dječiji mjuzikl "Zaleđeno kraljevstvo" ponovo na sceni Pozorišta mladih Sarajevo

Klix.ba
Dječiji mjuzikl "Zaleđeno kraljevstvo" ponovo je na sceni Pozorišta mladih u Sarajevu. Nakon 10 izvođenja, interes ne jenjava pa su Pozorište mladih Sarajevo, Muzički atelje u BiH i Basics škola

Disneyevu "zaleđenu priču" do sada je pogledalo više od 5.000 gledatelja.

"Jedva čekam da ponovo podignemo zavjesu i krenemo u magičnu ledenu avanturu koja je osvojila sve naše vjerne gledaoce u prethodnih 10 izvođenja. S težnjom da uvijek budemo kvalitetniji i produkcijski zahtjevniji, a time i zanimljiviji, nova izvođenja mjuzikla donose sa sobom osvježenje. Pored nove postave mladih bh. glumaca, pjevača i plesača, inače učenika Basics škole, u ovoj sezoni ćemo još više centralizovati lik Else. S tim u vezi donosimo premijerno novi Elsin song koji niste imali priliku ranije čuti, novi i bogatiji kostim Else kao ledene kraljice, a po prvi put će nam se na sceni pojaviti tri Else u isto vrijeme. Sigurno se pitate kako i zašto, neka to ostane iznenađenje", kazao je Đorđe Jovančić, izvršni i muzički producent mjuzikla.

Ono što ovaj mjuzikl izdvaja od svih drugih sličnih projekata su upravo glumci mjuzikla. Najmlađa glumica Mona Skikić ima samo pet godina, a najstarija glumica Hana Guska 16 godina. Mona i Hana zajedno sa ostalih 40 glumaca, pjevača te članova plesnog ansambla redovno pohađaju nastavu u Muzičko – obrazovnom sistemu "Basics škola" te u sklopu Odsjeka za muzički teatar vježbaju sve segmente mjuzikla sa profesorima glume, pjevanja i scenskog pokreta. Sve uloge u mjuziklu igraju upravo ovi mladi glumci i pjevači prezentirajući publici što su sve naučili. U glavnim ulogama našli su se Hana Guska, Ana Jovančić, Nedim Begović, Una Bjelica i Aleksandra Cinco.

Iza ovog najgledanijeg dječijeg mjuzikla postavljenog na daskama jednog bh. pozorišta stoje mladi profesionalci iz Muzičkog ateljea u BiHi i Muzičko-obrazovnog sistema "Basics škola" dok scenografiju i svjetlo potpisuje Pozorište mladih Sarajevo.

Vokalni supervizor na projektu je profesorica pjevanja Jelena Radović dok je za scenski pokret zadužena balerina Iman Fagin. Za šminku je zadužena make-up artistica Maja Talović. Glumačke elemente mjuzikla vrijedno rade sa profesoricom, bh. glumicom Stašom Dukić, koja uz Đorđa Jovančića potpisuje i režiju mjuzikla. Mjuzikl dodatno čine uzbudljivijim 3D efekti i hologrami na sceni, rotirajuća scenografija kao i animacije koje potpisuje Marko Jovančić, dok su za ton zaduženi New Event, MAUBIH muzička produkcija i Pozorište mladih.

"Moje kolege i ja trudimo se da djeci mjuzikl, kao jednu od najtežih scenskih formi, predstavimo kroz igru, ali pristupajući poslu profesionalno. Upravo zbog toga su ovi mladi glumci uspjeli postaviti na scenu jedan ovako velik i zahtjevan projekat", kazala je Jelena Radović, profesorica pjevanja.

Mjuzikl možete pogledati 23. martau u 18 i 19:30 sati, te 24. marta u 18 sati.

Više informacija možete pronaći na Facebook eventu "Mjuzikl ZALEĐENO KRALJEVSTVO”, blagajni Pozorišta mladih Sarajevo i na zvaničnoj web stranici mjuzikla.