Pozorište mladih
0

Dječija predstava "Crvenkapica na tačke, naopačke" 12. marta

FENA
"Crvenkapica na tačke, naopačke" autorice Aide Pilav je dječija predstava koja će u režiji Lajle Kaikčije premijerno biti izvedena u petak, 12. marta, na sceni Pozorišta mladih Sarajevo.

Iako predstava u naslovu ima Crvenkapicu, likove iz poznatih bajki kao što su Pinokio, Mačak u čizmama, Ivica i Marica ili Tri praščića i vuk utjelovili su Elma Ahmetović, Sanin Milavić, Mario Drmać i Damir Kustura.

Scenografiju i kostimografiju potpisuje Mirjana Čistopoljski, dok su za muziku zaslužni Hamdija Salihbegović i Nedžad Merdžanović.

Autorica Aida Pilav istaknula je na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu da je tekst nastao za dvije sedmice efektivnog rada, te da je on bio samo predložak za glumce koji su u daljem procesu tekst uobličili i improvizirali.

"Tekst je dao okvir igre glumcima koji su od njega napravili svoju predstavu, uz dosta sugestija i intervencija. Vjerujem da je to pravi pozorišni proces", kazala je Pilav kojoj je ovo prvi dramski tekst postavljen na pozorišnu scenu.

Ocijenila je da je predstava modificirana bajka o Crvenkapici s osnovnom idejom da djecu treba podsjetiti na sve igre koje su odrasli igrali kao djeca, kao što su "gume", "žmire", "školice" ili "ćorabake".

"To su igre koje smo zaboravili i zato želimo afirmirati ideju da se djeca trebaju ponovo ići igrati na ulicu, a ne ostajati u kućama", zaključila je ona.

Govoreći o njenom trećem rediteljskom zahvatu u Pozorištu mladih, Lajla Kaikčija je ovu predstavu nazvala njoj najdražom, najboljom i najslađom.

Istaknula je nemjerljivu važnost domaćeg dramskog teksta za BiH i Pozorište mladih, koji je u ovom slučaju namjenski napisan za prethodno odabrane glumce. Po njihovim su imenima i nastali likovi u bajci.

"Naša mašta je ovdje imala dovoljno prostora da se iskaže", kazala je.

Glumci su potcrtali odličan stvaralački proces, u kojem su se svi više igrali, istraživali i kreirali nego radili.

Za Marija Drmaća ova bajka odgovara svim idejama koje on ima za pozorišnu predstavu, uz specifičan miris 80-ih godina kada je bajka bila za djecu na prvom mjestu.

Predstava će premijerno biti izvedena u 20.00 sati, a prva repriza je predviđena za nedelju u 11.00 sati.