Poziv na igru i maštu
121

Dječija predstava "Avanture Toma Sawyera" 18. novembra u Pozorištu mladih Sarajevo

Klix.ba
U Pozorištu mladih Sarajevo će u nedjelju, 18. novembra, u 11 sati premijerno biti izvedena predstava "Avanture Tom Saweyra" koju je prema romanu Marka Twaina, režirao Adis Bakrač.

Adaptaciju i dramatizaciju romana radili su Adis Bakrač i Segor Hadžagić, scenograf predstave je Vedran Hrustanović, a kostimograf Amna Kunovac-Zekić, dok originalnu muziku potpisuje Mario Knezović. Koreograf predstave je Belma Čečo-Bakrač, dizajn Furkan Hizir, a za fotografiju i video bio je zadužen Adnan Šahbaz.

U predstavi igraju: Aldin Tucić, Suada Ahmetašević, Edin Avdagić, Mirza Dervišić, Edhem Husić, Semir Krivić, Damir Kustura, Ivana Vojinović i Saša Krmpotić

"Predstava Avanture Toma Sawyera donosi priču o odrastanju, željama i nadama. Glavni junaci ovog komada živeći na marginama društva pokušavaju da pored svih teškoća i prepreka učine život ljepšim i zanimljivijim. Vođeni istrživačkim duhom i željni pustolovina Tom Sawer i njegova družina u dječijoj mašti kreiraju imaginarne svjetove koji postaju stvarniji od realnosti. Vjerujući da pravda i istina moraju pobijediti spremni su suočiti se sa najvećim opasnostima i pokazati odraslima šta znači biti hrabar, odan i pošten. Ovaj pozorišni komad nastoji u svojoj ideji ukazati na to da su duhovne vrijednosti ispred materijalnih i da su djeca puno svjesnija toga nego odrasli. Tom Sawyer i njegova družina nam poručuju da prije svega treba biti prijatelj i pomagati drugima, jer je prijateljstvo jedna od najvećih vrijednosti koje imamo", rekao je reditelj predstave Adis Bakrač.

Iako je napisan 1875. godine, roman "Pustolovine Toma Sawyera" i dan danas ostaje jedan od najzanimljivijih i najintrigantnijih romana o djetinjstvu. Pisan je jednostavnim, britkim i humorističnim stilom, karakterističnim za Marka Twaina i podjednako oduševljava kako djecu i ostale. Neobuzdana i pustolovna narav, inteligencija i snalažljivost osnovne su karakteristike koje krase glavnog junaka, Toma Sawyera koji je postao jednim od najomiljenijih književnih likova. Tom nas uči da je, pored odgoja i obrazovanja, važno od malih nogu gajiti individualizam i istraživački duh. Ova je prva adaptacija Toma Sawyera u sarajevskim teatrima.

"'Avanture Toma Sawyera' je kruna estetskog diskursa u ovoj teatarskoj sezoni koja je usmjerena na kvalitene adaptacije i interpretacije svjetskih i domaćih klasika u izvodjačkom, muzičkom i vizulenom smislu. Visoko tehnološki opremljena i inovativna, jedinstvenog vizuelnog identiteta, glumački izuzetno razigrana i režijski dovedena do perfekcije, muzički zadivljujuća, ovo je predstava u kojoj će uživati odrasli jednako kao i djeca, učitelji jednako kao i učenici. Nadam se da će pozitivna energija koju nam donosi Tom Sawyer, kao kompletan umjetnički projekt, biti putokaz za budući razvoj umjetnosti za djecu i mlade. Priča o Tom Sawyeru je priča o odrastanju, ali ne u fiziološkom smislu, već o odrastanju osjećaja za razliku izmedju dobra i zla. O postupanju po sosptevnom osjećaju za dobro, a ne prema uputama koje nam daju odrasli, crkveni ili drugi autoriteti ili društvo. Mark Twain je bio prijatelj Nikole Tesle i Tomasa Edisona, ljudi koji su nam donijeli sijalicu i struju, te mnogih drugih značajnih umova 19. vijeka, bez čijeg sopstvenog osjećaja da je nešto dobro i ispravno, ma kakvim ga smatrali njihovi savremenici i autoriteti tog vremena, napretka ne bi bilo, a današnji svijet ne bi postojao. Zato je Tom Sawyer klasična priča o vjeri u sebe, ma kako drugačije od ostalih to bilo, i pobjedi dobrog i ispravnog", rekla je Lejla Panjeta, direktorica Pozorišta mladih Sarajevo.

Prvu reprizu ove predstave možete pogledati u ponedjeljak, 19. novembra, u 19 sati.