Teatar na trgu
22

"Djeca sa kolodvora Zoo" u produkciji Studio Teatra danas u Kaknju

E. M.
U sklopu projekta "Teatar na trgu - teatar kao sredstvo promoviranja politika prema mladima" u srijedu, 29. novembra, u KSC Kakanj bit će odigrana predstava "Djeca sa kolodvora Zoo" nastala u produkciji Studio Teatra, a u saradnji sa Prvom gimnazijom iz Zenice.

Predstavi će prisustvovati učenici srednjih škola sa područja općine Kakanj, a ulaz na predstavu je besplatan za sve učenike. Predstava "Djeca s kolodvora Zoo" u režiji Vildane Okan, bazirana je na autobiografskom romanu Christiane F., mlade ovisnice iz Berlina.

Radnja prati njenu životnu priču, kao i priču njenih prijatelja i porodice, od prvih cigareta do heroinskih kriziranja. Predstava govori o problemima mladih ljudi, o njihovim željama, čežnjama i strahovima. Govori o tome u kakav životni pakao mogu upasti mladi ljudi ukoliko spas potraže u konzumiranju raznih opijata, alkohola, narkotika i sl.

"Emotivna i potresna izvedba jos nikog nije ostavila ravnodusnim", kažu iz Studio Teatra.

U predstavi igraju: Hana Mujkić, Hena Husić, Tarik Babić, Eda Omeragić, Adna Baručija, Džan Habibija, Sara Džanić, Lamija Milović, Mehmed Softić, Nejra Strika i Zara Skopljak. Adaptaciju teksta uradile su Hana Mujkić i Vildana Okan. Za scenografiju je zaslužna Anida Talić, a za muziku i tehničku podršku Medin Ismić.

Nakon predstave bit će održana i teatarska radionica za sve učesnike/ce u predstavi. Radionicu će voditi glumac Mirza Bajramović.

Osim učesnika/ca iz Zenice na radionici će biti prisutni i mladi iz Busovače i Kaknja. Partneri na realizaciji pojekta su KSC Kakanj, Amfiteatar Busovača i Prva gimnazija Zenica. Ovo je jedna u nizu aktivnost koje su realizoane u sklopu pojekta "Teatar na trgu-teatar kao sredstvo promoviranja politika prema mladima", a pod pokroviteljstvom Federalnog ministarstva kulture i sporta i Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK.