Mostarsko ljeto
15

Djeca pjesnici u bašti Ćorovića kuće: Mostar je čudesna pletenica običaja i kultura

Piše: R. D.
(Foto: Klix.ba)
U lijepom ambijentu bašte Ćorovića kuće održana je Veče pobjednika Šantićevog festivala djece pjesnika u organizaciji SPKD Prosvjeta Mostar.

Treći je ovo Prosvjetin program u okviru ovogodišnjeg ljetnog festivala, najbolje okupljene mlade poete recitirale su svoje najljepše stihove.

"Večeras svoju poeziju čitaju dosadašnji pobjednici Šantićevog festivala djece pjesnika. Nažalost nije nam stigla djevojka iz Makedonije Sara Georgieska, zbog problema u putu, ali tu je Lav Lukić iz Beograda, Hana Trtovac iz Novog Pazara, Anastazija Đokić iz Beške i Marija Pejčić iz Nevesinja", kazao nam je Goran Kosanić, sekretar SPKD Prosvjeta.

Šantićev festival djece pjesnika pokrenut je prije četiri godine, a festival je u stalnom rastu. Prve godine su imali 240 prijavljenih radova, a ove godine brojka je prešla hiljadu.

"Veliko je zadovoljstvo da se Mostarsko ljeto vratilo, a nama je bila velika čast da se i mi uključimo sa svojim manifestacijama. Prosvjeta će nastaviti pružati šansu mladim ljudima kao što je to i sada, jer u ovom gradu postoje mnogi mladi ljudi koji prelijepo pišu, ali nemaju priliku da to pokažu", zaključio je Kosanić, dodavši da su neki od učesnika festivala već izdali svoje prve knjige, a da se večeras mostarskoj publici ponovo predstavljaju pobjednici.

Jedan od dosadašnjih pobjednika Lav Lukić, došao je iz Beograda da se druži sa mladim pjesnicima i pjesnikinjama, sretan što je već četvrti put u Mostaru.

"S obzirom da je Šantićev festival još uvijek jako mlad, ovo je zaista jedna sjajna manifestacija, organizatorima sve pohvale. Mladi pjesnici ostaju ovako u kontaktima i poslije ovih mostarskih druženja, svi su puni emocija, posebno kad odu u rodnu kuću Alekse Šantića, a i grad mi se mnogo dopada, kao jedna čudesna pletenica običaja i kultura", kazao je mladi pjesnik Lav Lukić.