Prva izložba slika za djecu
0

Djeca "okupirala" galeriju "Roman Petrović"

Klix.ba
Foto: A. Panjeta/Klix.ba (Foto: A. P./Klix.ba)
(Foto: A. Panjeta/Klix.ba)
Djevojčice i dječaci bukvalno su "okupirali" Galeriju "Roman Petrović" na prvoj izložbi umjetničkih slika za djecu otvorenoj u subotu u podne.

Radovi umjetnice Adrijane Todorović-Panjeta s motivima namijenjenim djeci privukli su pažnju buduće likovne publike, a među njima je bilo i onih s talentom da možda nekada postanu i umjetnici što su dokazali na dva platna postavljena u galeriji na kojima su mogli crtati i koja su postala dio postavke.

"Presretna sam, srce mi je puno radosti, galerija je puna djece i to je jedna bajka koja će vjerujem se nastaviti da traje", kazala je nakon otvorenja izložbe Adrijana Todorović-Panjeta dodajući kako su ozarena dječija lica dok su gledala radove i crtala najveći uspjeh prve izložbe umjetničkih radova za djecu.

Djeca su razgledala radove, a najveća gužva bila je oko dva platna na koja su djeca crtala prava mala umjetnička djela, i to istom tehnikom kojom je rađena i kompletna izložba.

"Odlično je ragovao, nismo mogli vjerovati da mu bilo šta može zadržati pažnju duže od nekoliko minuta, a vidite ga sad s kistom! Sad mu trebamo kupiti platno, boje i puno najlona za pod", kazala nam je Suzana, majka malog Sofijana koji nije ispuštao kist iz ruku.

Todorović-Panjeta predstavila se s više od 20 s ljubavlju rađenih umjetničkih djela namijenjenih djeci koja bi kad odrastu trebala imati bar malo više svijesti o umjetnosti i osjećaja za lijepo nego to odrasli imaju danas. Napominje kako izloženi radovi nisu dječiji crteži, već umjetnički radovi rađeni tehnikom akril na platnu namijenjeni najmlađoj likovnoj publici koja se u velikom broju odazvala i skupa s roditeljima pokazala da možda i nije sve izgubljeno za kulturu i umjetnost u BiH.

Izložba je otvorena tokom subote, a moći će se pogledati i u nedjelju od 11 do 17 sati u galeriji "Roman Petrović" u Sarajevu.