Najveći pjesnik Mostara
6

Djeca i ove godine pjevaju u čast Aleksi Šantiću: Dolazi i glumac Branislav Lečić

Piše: R. D.
Goran Kosanić (Foto: R. D./Klix.ba)
Goran Kosanić (Foto: R. D./Klix.ba)
Srpsko prosvjetno i kulturno društvo (SPKD) Prosvjeta Mostar šestu godinu zaredom organizira međunarodni Šantićev festival djece pjesnika u čast velikom pjesniku Aleksi Šantiću koji je slavu Mostara pronosio širom svijeta. Festival počinje 1. februara, traje tri dana, a učestvuju djeca iz svih zemalja regije.

Goran Kosanić, generalni sekretar mostarske Prosvjete, osnivač i direktor festivala, kazao je kako je tročlani žiri imao veliki posao da od mnoštva pristiglih radova odabere finaliste.

"Žiri u sastavu Božo Kijac, Sonja Jurić i Adnan Žetica od 1.500 radova odabrao je 30 mladih pjesnika iz regije, od kojih je šest Mostaraca. Festival počinje 1. februara, svi troškovi učesnika su pokriveni, a program je sličan onom iz ranijih godina", najavio je Kosanić.

Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba

Kako se festival održava u znak sjećanja na Aleksu Šantića, zamišljen je i jedan školski čas na kojem će se djeca pjesnici dodatno upoznati o liku i djelu velikog pjesnika. Posebno će biti obilježen 2. februar - dan pjesnikove smrti.

"I ove godine djeca će čitati svoje stihove na grobu Alekse Šantića, zamotati ih oko cvijeta i tako položiti na njegov grob. Uvijek nas je u tome pratila kiša, ali djeci nikad nije bilo teško", kazao je Kosanić.

Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba

Finalna večer festivala održava se 2. februara od 19 sati u velikoj dvorani Narodnog pozorišta Mostar, a najavljen je i dolazak glumca Branislava Lečića koji je Šantića najbolje ovjekovječio na malim ekranima.

"Lečić će se družiti s djecom, ali i govoriti Šantićeve stihove, kao i dijelove iz popularne televizijske serije", najavio je direktor festivala.

Festival okuplja djecu pjesnike osnovnoškolskog uzrasta, a djeca su podjeljena u dvije dobne grupe.