Gala godišnji koncert u Sarajevu
15

Diva Denyce Graves nastupa u Narodnom pozorištu

Klix.ba
Američka diva Denyce Graves dolazi u Sarajevu gdje će pod dirigentskom palicom Ive Lipanovića izvoditi skladbe G. Bizeta, C. Saint-Saens i P. Mascagnija, uz pratnju orkestra Sarajevske filharmonije i Hora Opere Narodnog pozorišta.

Ovogodišnji gala koncert na repertoaru je Narodnog pozorišta u Sarajevu 20. oktobra s početkom u 20.00 sati u organizaciji Fondacije za muzičke umjetnosti DoReMi&Vi.

Koncert Denyce Graves, koja je od decembra 2011. godine Počasni ambasador Fondacije muzičkih umjetnosti DoReMi&Vi, dio je humanitarnog projekta kojim se prikupljaju sredstva za nabavku klavira za operne soliste Narodnog pozorišta u Sarajevu.

Prepoznata širom svijeta kao jedna od najuzbudljivijih vokalnih zvijezda današnjice, Denyce Graves osvaja publiku i kritiku izvedbama na četiri svjetska kontinenta. USA Today naziva je "opernom superzvijezdom 21. stoljeća", a Atlanta Journal Constitution ističe: "Ako ljudski glas ima snagu da oduševi, onda je to glas Denyce Graves."

Spoj izražajnosti, bogate vokalnosti, elegantne scenske pojave i glumačkih sposobnosti otvorio joj je široki repertoar uloga kojim oduševljava u najvećim opernim kućama i koncertnim dvoranama svijeta.

Poseban ugled stekla je tumačenjem vodećih rola u operama Carmen i Samson i Dalila, a arije iz tih opera kao i opera Rusticana i Cavalleria će predstaviti i publici u Sarajevu.

U drugom dijelu koncerta, velika diva se namjerava publici predstaviti i sa nekoliko numera afroameričke duhovne muzike - američkih gospel pjesama - poput Give Me Jesus, Every Time I Feel the Spirit, Amazing Grace, Ave Maria.