Kultura
25

Dirigentica Aldina Aganović: Nagrada Zenice je kruna mog rada u muzici

Piše: E. M.
Aldina Aganović (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba) (Foto: E. M./Klix.ba)
Aldina Aganović (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba) (Foto: E. M./Klix.ba)
Povodom obilježavanja Dana Zenice, 20. marta, bit će dodijeljeno pet Nagrada Zenice za Zeničane koji su se najbolje pokazali u svome poslu. Među pet nagrađenih je i Zeničanka Aldina Aganović kojoj je nagrada dodijeljena kao priznanje za rezultate u odgojno-pedagoškom radu u muzici.

Aganović je već 24 godine zaposlena u Osnovnoj muzičkoj školi u Zenici kao profesorica solfeggia i dirigentica u horu, a nagradu je dobila nakon što su roditelji Osnovne muzičke škole u Zenici i ženski hor Željezara Zenica uputili inicijativu za kandidaturu.

U razgovoru za Klix.ba ističe kako je informacija o nominaciji bila već dovoljna nagrada, ali da je izbor za Nagradu Zenice već kruna dosadašnjeg rada koji je pun ljubavi prema djeci i muzici.

"Nagrade Zenice je kruna, ne samo dugogodišnjeg rada, već i osjećaja da sam čovjek i profesionalac u kulturi. Meni je uvijek bilo najbitnije da dam svoj doprinos kulturi i obrazovanju, a to su vidjeli ljudi koji su prošli kroz muzičku školu i u ovom gradu", kazala je.

Aganović je osnovno i srednjoškolsko obrazovanje završila u muzičkoj školi u Zenici, a diplomirala je na Muzičkoj akademiji u Sarajevu 2000. godine. U Osnovnoj muzičkoj školi u Zenici radi od 1995. godine, a u svome radnom vijeku ispratila je generacije učenika koji su joj danas i radne kolege.

Aldina Aganović (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Aldina Aganović (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)

Osim posla u muzičkoj školi radila je i sa HKD "Napredak", a danas je angažovana i kao dirigentica ženskog hora Željezara Zenica. Dugogodišnja je članica Udruženja "Dječija nota", a i predana aktivistica u borbi protiv raka dojke.

U svom radnom vijeku osvojila je najviše najsjajnijih priznanja na brojnim takmičenjima, čak 24, ali i 18 drugoplasiranih nagrada. Na međunarodnim takmičenjima sa horom Osnovne muzičke škole u Zenici osvojila je pet zlatnih medalja u proteklih pet godina.

Nagrada Zenice kruna je svih do sada osvojenih priznanja, a u Zenici će 13. marta u Bosanskom narodnom pozorištu održati i koncert "Poklon gradu" na kojem će učestvovati brojni muzički umjetnici.

"Naziv koncerta 'Poklon gradu' ima duboko značenje, a okupili smo kolege sa posla, bivše učenike koji su sada studenti Muzičke akademije u Sarajevu, kako bismo uradili nešto van okvira u kojem se nalazimo već 24 godine. Svi naši nastupi bazirani su na koncerte povodom državnih praznika i godišnjica muzičke škole, a ovim smo sebi dali oduška da sviramo van tih okvira i svim građanima poklonimo našu ljubav", dodala je Aganović.

Podršku u realizaciji koncerta dao je gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović, roditelji učenika muzičkih škola u Zenici te Udruženje "Dječija nota" na čelu sa predsjednikom Edinom Begovićem.

Među pet nagrađenih laureata, osim Aldine Aganović, tu su još: Klub sjedeće odbojke Zenica 92 (za 20 godina postojanja, resocijalizaciju RVI i sportske rezultate), olimpijski trener Munir Selimović (za rezultate u sportu i obrazovanju), profesor na UNZE Sabahudin Jašarević (za afirmaciju obrazovnog rada) te policijski komesar Semir Šut (za unapređenje rezultata rada policije i sigurnosti grada).