"Zloupotreba položaja"
84

Direktor SARTR-a Aleš Kurt o mogućoj smjeni: Forto nije obrazovan da komentira rad teatra

D. J.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Povodom mogućih smjena direktora Sarajevskog ratnog teatra Aleša Kurta i Kamernog teatra 55 Emira Hadžihafizbegovića, za komentar smo zamolili spomenutog direktora SARTR-a Kurta.
Podsjećamo, premijer Kantona Sarajevo Edin Forto danas je izjavio kako je obaviješten da je "SARTR mogao poslovati mnogo bolje i nužna su poboljšanja za koja je procijenjeno da ih može donijeti nova upravljačka struktura".

"Niti je kompetentan, niti obrazovan da komentira rad teatra. Moguće da ima doušnike u teatru koji hoće da se osvete meni ili imaju želju da budu direktori. Nisu se prijavili na konkurs, pa idu političkom linijom. Ne vidim tu ništa pošteno, zloupotreba položaja, nekome se ne sviđa moja retorika, ili moj nos, možda je i do toga. Niti on zna išta o teatru da bi mogao komentirati", kazao nam je Kurt.

"Izvještaj je usvojen s njegovim potpisom, to je odluka njegove vlade, možda on ima više ličnosti, pa obara odluke svoje vlade. Mislim da se ovdje radi o nekim privatnim relacijama, oni mogu smjenjivati i postavljati koga hoće i pozvati se na volju demokratski izabrane vlade", dodao je Kurt.

Prokomentirao je i šefa Ureda za borbu protiv korupcije KS Erduana Kafedžića.

"On je kao proglašen za nekog radnika godina, a ministar prometa za ministra godine. Pogledajte šta su uradili i sve će vam biti jasno. Kafedžić je pravio takve gafove u pandemiji koji su se odrazili na brojne zaposlenike. Danas spominje 10-12 direktora kod kojih su uočili određene nepravilnosti kod njihovog imenovanja. Zanima me hoće li i oni direktori koji su u drugim strankama, samo je Emir u SDA, imati isti tretman. Ja nisam u politici, ali oni rade sve preko stranaka, koriste ih i upotrebljavaju za sve, izmišljaju neke zakone", kaže direktor SARTR-a.

Kaže da su nedavno dobili od Forte i nacrt zakona za kulturu.

"To je skandalozno. To ne bi prošlo ni u Sjevernoj Koreji. Umjesto da se bave tim, oni se bave drugim stvarima. To je jedna anarhija. Kanton Sarajevo ima neka svoja pravila. Ako se Kanton Sarajevo odvaja kao San Marino, bilo bi nam drago da znamo, i mi i građani. Jako neozbiljno, kao neka djeca da se igraju politike", zaključio je Kurt u izjavi za Klix.ba.