{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Direktor NUB BiH na obilježavanju 40. godišnjice ISSN mreže u Parizu

Klix.ba
6.5.2015. u 13:42
0
0
Direktor NUB BiH na obilježavanju 40. godišnjice ISSN mreže u Parizu
0
Direktor NUB BiH na obilježavanju 40. godišnjice ISSN mreže u Parizu
Dr. Ismet Ovčina, direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine, prisustvovao je sastanku članova upravnog odbora ISSN mreže (The International Centre for the registration of serial publications).
ISSN mreža trenutno obuhvata 88 nacionalnih centara i Međunarodni centar sa sjedištem u Parizu, ove godine proslavlja svoju 40. godišnjicu. Međunarodni centar ISSN službeno je osnovan u Parizu 1975. godine, pod uslovima iz sporazuma potpisanog između UNESCO-a i Francuske, zemlje domaćina Međunarodnog centra.

Međunarodni centar ISSN koordinira aktivnosti zemalja članica. Odgovoran je za održavanje i objavljivanje podataka iz cijelog svijeta u međunarodnom ISSN registru. Također je odgovoran za dodjeljivanje ISSN-a na međunarodnim publikacijama, kao i publikacijama koje se izdaju u zemljama koje nemaju Nacionalni ISSN centar.

Bosna i Hercegovina je članica ISSN mreže od 1998. godine. ISSN Centar BiH prati sve aktivnosti koje se dešavaju u sklopu ISSN mreže, kao što su ROAD, ABES, PRESSoo, The Keepers Registry.

Na ovogodišnjem sastanku upravnog odbora prihvaćeni su finansijski i stručni izvještaji Međunarodnog ISSN centra, te je usvojen i godišnji plan rada.
Također za ovu priliku izrađen je poseban blog ISSN -a za godišnjicu i tu su objavljeni historijski dokumenti o Međunarodnom centru, kao i dokumenti koje su dostavili Nacionalni centri, kao što su stare i novije slike zgrada, ureda, kolega, letaka i brošura, arhiva službenih pisama, intervjua i članaka objavljenih u raznim publikacijama. Na blogu se nalazi i prezentacija ISSN centra Bosne i Hercegovine.

Tokom cijele 2015. godine, ISSN mreža će organizirati događaje za biblioteke, izdavače i korisnike svojih usluga. ISSN Mreža će promovirati 40. godišnjicu na različitim stručnim skupovima, kao što su 2015 IFLA-konferenciji u Cape Townu, American Library Association (ALA), UKSG.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: