Otvoriti kolekciju za javnost
0

Direktor Ars Aevija podnio pismeni plan ostavke

FENA
Osnivač i direktor Projekta Ars Aevi Enver Hadžiomerspahić uputio je danas na adrese svih nivoa vlasti u BiH pismeni plan ostavke, jer nakon 20 godina rada na razvoju ovog projekta osnovni ciljevi nisu ostvareni.

Kako je istaknuo Hadžiomerspahić Feni, plan najave ostavke upitio je svim odgovornim političkim instancama, uz obrazloženje da su neophodni koordinirani politički dogovori u realizaciji finalne faze projekta Ars Aevi.

Osnovni ciljevi su otvaranje kolekcije Ars Aevi za sve posjetioce, jer je ona zatvorena još od 2007. godine te početak izgradnje Muzeja savremene umjetnosti u koji bi bila smještena kolekcija djela savremene umjetnosti Ars Aevi.

Hadžiomerspahić je mišljenja da bi otvaranje kolekcije Ars Aevi za sve posjetioce predstavljalo element koji ponovo može otvoriti vrata povjerenja internacionalnog okruženja prema BiH i ovom projektu.

On naglašava da bi, nakon osnivanja javne ustanove Muzeja savremene umjetnosti, uslijedio proces izrade izvedbenih projekata Muzeja u saradnji s arhitektom Renzom Pianom. Stoga je neophodno pripremiti plan da se u 2012. godini finansira izgradnja prvog bloka Muzeja.

"Ukoliko uistinu budem shvatio da je taj plan finalne faze realizacije projekta Ars Aevi ozbiljno prihvaćen i da postoje snažne političke odluke da on bude realiziran, raspoložen sam da u narednim mjesecima i godinama pomognem njegovu realizaciju. Ukoliko se dogodi da opet obećanja prevladaju realnost i ne budu ispunjena, uistinu ću nakon 20 godina na razvoju ovog projekta slijediti plan ostavke", kazao je on.

Plan ostavke važio bi do 16. septembra kada će biti napunjena godina dana od javnog protesta koji je Hadžiomerspahić realizirao na nekoliko mjesta u Sarajevu, a 19. decembar kao Dan projekta Ars Aevi bi bio zvaničan dan izvršenja ostavke.

"Još imam te mrvice snage u sebi i neobične izvore optimizma. Želio bih da vjerujem da ove najave mogu nagovijestiti ozbiljniji i odgovorniji pristup planu realizacije finalne faze projekta Ars Aevi. Iskreno vjerujem da je ovo projekt opšteg interesa i kolektivnog značaja - od opština do države BiH. Ako se ciljevi projekta ne realizuju jednako gubi i Predsjedništvo BiH koliko i općinsko vijeće", zaključio je.

Plan ostavke uputio je, između ostalog, Gradu Sarajevu, Kantonu Sarajevo, gradskim općinama, Vladi Federacije BiH, Vijeću ministara BiH i Predsjedništvu BiH.