|

Dino Mustafić režira predstavu "Snijeg": Šta se dešava kada se ideologizira neka vjera

Dino Mustafić režira predstavu "Snijeg": Šta se dešava kada se ideologizira neka vjera
121
F
FENA
17.6.2019. u 10:47
2
komentara
121

dijeljenja
Bh. reditelj Dino Mustafić ovih dana s brojnom glumačkom ekipom radi na predstavi "Snijeg" zasnovanoj na romanu nobelovca Orhana Pamuka čija je premijerna izvedba predviđena za 26. juni, a prisustvovat će joj i sam Pamuk koji dolazi na poziv bh. izdavača IK Bybook.
"Snijeg" je roman koji čitaoca vodi u Karas, grad koji obiluje historijom i u kojem će se glavni junak ponovno sresti sa starom ljubavi. Ovo je i ljubavna priča i napeti politički triler u kojrm se rasvetljavaju sukob između svjetovnog i ekstremnog islamskog svijeta.

Govoreći o radu na predstavi, Mustafić podsjeća da je Pamuk upravo za "Snijeg" dobio Nobelovu nagradu te da je to roman koji je autora izbacio u svjetsku književnu orbitu.

Foto: FENA Foto: FENA


"'Snjeg' je roman fascinantnog političkog holograma Orhana Pamuka. Jedan uzbudljiv, dinamičan politički triler s jednom divnom ljubavnom pričom. To je roman koji ima više tema u kojima će svakako i posjetioci koji dođu na predstavu moći prepoznati odraze sopstvene stvarnosti, kulturnih lomova, historijskog naslijeđa, odnosa tradicionalizma i modernizma. Razgovora o tome šta se dešava kada se ideologizira neka vjera. Kako se prećutkuju zločini svojih, a prate onih drugih", kaže Mustafić.

Ističe da je ushićenje rada na predstavi tim veće što Pamuk dolazi u Sarajevo.

Glumica Jasna Diklić kaže da je riječ o tekstu koji jeste prava istinska književnost koja u sebi nema toliko dramskoga, koliko ima jednu sjajnu priču.

Foto: FENA Foto: FENA


"I reditelj i mi glumci smo na estetskom planu prije svega se uhvatili na tu priču. Igram ulogu koja je potpuno izmišljena. Igram lik koji se zove Evropljanka koja je paradigma na neki način današnje Evrope. To je jedna dodatna priča koja osvještava šta je Evropa danas i šta je Turska danas. Kakvi su animoziteti s istoka i zapada", dodaje Diklić.

Naglašava također da se iz ove knjige može naučiti da treba imati veliku ljubav i da se za nju treba boriti.

Glumica Kaća Dorić naglašava da poslije dugo vremena Narodno pozorište ima jedan prelijep poetski tekst i ne samo poetski. On je i slojevit i zahtjevan.

Foto: FENA Foto: FENA


"Imamo veliki ansambl glumaca, ovo je ansambl predstava koja zahtijeva koncentraciju, pojedinačni rad i zajedništvo. Nadam se da ćemo uspjeti", poručila je Dorić.

Uz reditelja Dinu Mustafića, autorski tim predstave čine i Bojana Vidosavljević i Emina Omerović koje su uradile adaptaciju teksta i dramaturgiju. Scenografiju potpisuje Dragutin Broz, kostimografiju Lejla Hodžić, a muziku Damir Imamović.

U predstavi glume: Aleksandar Seksan, Ermin Sijamija ,Amra Kapidžić, Amila Terzimehić, Senad Bašić, Vedrana Božinović, Jasna Diklić, Kaća Dorić, Dragan Jovičić, Aldin Omerović, Vedran Đekić, Semir Krivić, Mak Čengić, Irfan Ribić, Milan Pavlović, Nerman Mahmutović, Merima Lepić-Redžepović, Mona Muratović, Belma Salkunić, Riad Ljutović.
Prijavi grešku


Komentari (2)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...