Dočekani sa ovacijama
48

Dino Mustafić nakon gostovanja SARTR-a u Banjoj Luci: Festival nije podlegao političkim pritiscima

D. J.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Velika prašina digla se oko gostovanja Sarajevskog ratnog teatra u Banjoj Luci u sklopu "Teatar festa", kojeg tradicionalno organizuje Narodno pozorište Republike Srpske. RTRS je bojkotovao sam festival, a kćerka Milorada Dodika iznijela je niz uvreda na Twitteru.
SARTR je izveo predstavu "Moj sin samo malo sporije hoda", a o cijeloj situaciji na Twitteru se oglasio i reditelj Dino Mustafić.

"Predstava SARTR-a dočekana srdačno i sa ovacijama u Banja Luci. Teatar Fest nije podlegao medijskim i političkim pritiscima već je stavio umjetnost ispred svega. Kolege iz Narodnog pozorišta Republike Srpske pokazale da politika ne smije biti toksična za pozorišnu zajednicu", napisao je Mustafić.

Također, Mustafić je proslijedio i tvit novinara Slađana Tomića koji je objavio fotografiju selektorke Teatar festa u Banja Luci.

"Slađana Zrnić - selektorka 'Teatar festa' u Banja Luci. Ako mene pitate, heroina godine. Zbog hrabrosti, odvažnosti, širine i spremnosti da bude meta ofucanih, uhljebljenih…desničara koji ne vole istinu jer im je toliko bolna da demistifikuje njihovu ulogu u doba zla", stoji u objavi.

Podsjećamo, iz SARTR-a su istaknuli kako imaju odličnu suradnju sa NP RS i sa svim kolegama iz tog pozorišta što se u konačnici i pokazalo.