Kultura
0

Dimitrijević: Vrijednost projekta Avi je neprocjenjiva

FENA
Šezdesetšesti dan javnog Protesta - performansa Envera Hadžiomerspahića, direktora projekta Ars Aevi, podržao je i umjetnik Braco Dimitrijević.

"Vrijednost Kolekcije Ars Aevi je neprocjenjiva i o tome su govorili mnogi, ali ono što treba potcrtati jeste da zapravo o vrijednosti te Kolekcije najbolje govori pristanak svih umjetnika koji su odlučili Sarajevu pokloniti jedan rad za budući Muzej savremene umjetnosti koji bi ugostio Kolekciju Ars Aevi", izjavio je Dimitrijević.

On je dodao da se važnost umjetnosti u historiji Sarajeva može vidjeti iz činjenice da su i u ratnim godinama Sarajlijama dolazili umjetnici koji su donirali svoja djela i na taj način odredili liniju ka budućnosti u kojoj će Sarajevo imati jedan veliki muzej projektovan od jednog od najvećih arhitekata današnjice Renza Piana.

"Mislim da opredjeljenje za postojanje jednog muzeja poput Ars Aevi je zapravo i samo opredjeljenje za demokraciju, za slobodno školstvo, za besplatno školstvo, za sve vrste umjetnosti, ili suprotno, ukidanje jednog projekta i nefinanciranje i nepodržavanje Projekta Ars Aevi je odlazak u jedan totalitarizam nepoznatog tipa koji se zapravo nalazi u nekom periodu postmoderne koja je svojim cinizmom već možda i najavila ovakav odnos prema jednoj od najvećih potencijalnih kulturnih institucija Sarajeva, Bosne i Hercegovine i ovog dijela Evrope.

Spominjući demokraciju, pada mi na pamet jedna vijest iz Brisela, a to je da Belgija već godinu i pol nema vladu, ali ima sve moguće muzeje. Dakle, nudi li se možda ili je na pomolu možda neki novi model u kome će društva, građani na jedan lijepi način egzistirati uz svoje kulturne institucije i da li je ovaj put možda potvrđeno da narod može funkcionirati i bez vlade, ali da ne može bez umjetnosti i muzeja?", naglasio je Dimitrijević.