"Razgovori s autorima“
0

Dimitrijević: Niko se ne pita šta se zaista događa radničkoj klasi

Klix.ba
U okviru novog pratećeg sadržaja Festivala MESS "Razgovori s autorima“, u SARTR-u je upriličeno druženje sa dramaturginjom Olgom Dimitrijević, koja je i autorica predstave "Radnici umiru pjevajući“ iz Balkan (Con)Text festivalskog programa 52. Festivala MESS.

Druženju su prisustvovali i studenti dramaturgije prve i druge godine, a moderatorica je bila Fadila-Nura Haver.

Njen tekst "Radnici umiru pjevajući“ pobjednički je komad sa konkursa za najbolji savremeni društveno angažovani tekst za 2010. godinu Hartefakt fonda.

Autoricin motiv za kreiranje teksta, koji je napisan za deset dana, bilo je zanimanje za radničku klasu, odnosno ono što se njoj događa.

"Mislim da je privatizacija zlo koje treba ukinuti!", izjavila je Dimitrijevićeva govoreći kako se o privatizaciji govori tako da su radnici depersonalizirani, da se niko ne zapita šta se događa sa tom radničkom klasom.

"Mislim da moramo vratiti neku vrstu solidarnosti, jer u ovim temama uvijek političko izbija u prvi plan", zaključila je autorica.

Naglasivši da između originalnog teksta i predstave postoji razliku u kraju, jer je njen kraj bio pun pobune, ali, Olga Dimitrijević je konstatovala da u današnjoj Srbiji očito nema kapaciteta za tu sveopštu pobunu protiv sistema.

Olga Dimitrijević diplomirala je dramaturgiju na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu. Pisala je i pozorišne kritike za nedjeljnik "Vreme“, i pozorišna je kritičarka časopisa "Teatron“ od 2005. godine, a magazina "Yellow Cab“ od oktobra 2010. Slijedeći razgovor sa autorima održat će se 6. oktobra 2012. u 13h u SARTR-u sa Refetom Abazijem (Akvarijum) i Radmilom Smiljanić (Bunar).