|

Digitalne priče o opsadi: Pogledajte virtuelnu šetnju kroz Tunel spasa

Digitalne priče o opsadi: Pogledajte virtuelnu šetnju kroz Tunel spasa
561
E. Lj.
19.9.2019. u 09:37
23
komentara
561

dijeljenja
Nakon virtuelnog skoka sa Starog mosta u Mostaru istraživači iz laboratorije Sarajevo Graphics Group s Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu realizirali su još jedan projekt i pokazali fantastične mogućnosti VR tehnologije u prezentaciji i promociji kulturnog naslijeđa.
Ovog puta kreirali su aplikaciju pomoću koje je putem virtuelne realnosti (VR) moguće doživjeti iskustvo prolaska kroz Tunel spasa koji je tri i po godine bio jedina veza opkoljenog Sarajeva s ostatkom svijeta i koji predstavlja ključni objekt za opstanak Sarajeva.

Posjetioci kroz VR headset ili online gledaju digitalne priče o opsadi, pretrčavanju preko piste, ulazima i gradnji Tunela. Nakon što nauče osnovne činjenice i polože test znanja, imaju priliku da virtuelno prođu kroz Tunel i savladaju izazove niskog stropa, koračanja po vodi i susreta s ljudima koji dolaze iz suprotnog smjera. Nakon izlaska iz Tunela čeka ih još digitalnih priča.

Za realizaciju ovog projekta zaslužna je prof. dr. Selma Rizvić koja je okupila ekipu vrhunskih profesionalaca. Režiju digitalnih priča potpisuje Ahmed Imamović, naratori su glumci Selma Alispahić i Boris Balta, materijal za digitalne priče osigurao je Muzej Tunel spasa, a ispričao kustos Edis Kolar. Autor muzike i producent zvuka je Adnan Mušanović, snimatelj Bojan Mijatović, a aplikaciju su programirali studenti Ajdin Jajčanin i Tarek-Abdurrazak Chahin uz superviziju asistentica Sande Šljivo i Ivone Ivković-Kihić. Dizajn projekta uradila je Selma Rizvić.

Aplikacija je postavljena na VR set up u Muzeju Tunel spasa, a web verzija je dostupna na Internetu. O njoj su objavljeni naučni radovi na konferenciji Central European Seminar on Computer Graphics, a u pripremi je i rad za Eurographics Workshop on Graphics and Cultural Heritage koji će ove godine biti održan u Sarajevu.
Prijavi grešku


Komentari (23)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...