{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Digitalizovana štampa BiH iz zadnjih 120 godina

F
13.8.2009. u 22:12
0
0
Digitalizovana štampa BiH iz zadnjih 120 godina
0
Digitalizovana štampa BiH iz zadnjih 120 godina
U okviru trećeg Summer book festivala & Ljetnja književna pozornica koji se od 11. do 22. augusta održava u Sarajevu, u četvrtak je na pratećoj pozornici na otvorenom promoviran projekt "Digitaliazacija bh. časopisa - djela kulturne baštine".
Realizator ovog projekta koji su Media centar i Info biro uradili u saradnji s Federalnim ministarstvom kuture i sporta je Dragan Golubović.

U pitanju je čitavo kulturno-istorijsko blago sakupljeno u digitalizovanoj varijanti jer sadrži bosanskohercegovačku štampu, časopise i publikacije koji su izdavani u posljednjih 120 godina u zemlji, od časopisa "Bosanski prijatelj" naprimjer, izdavanog 1850. godine, do elektronske varijante lista "Oslobođenje".

Građa je klasifikovana u četiri perioda: otomanskom, austrougarskom, jugoslovenskom (Kraljevina Jugoslavija) te perioda koji autor Dragan Golubović sažima u noviju bosanskohercegovačku istoriju.

Sakupljana je strpljivo iz arhiva, biblioteka i muzeja i često skenirana na osnovu jednog postojećeg primjerka.

Ambicija realizatora projekta je da u digitalizovanoj formi sačuvaju ovo kutlurno-histrojsko blago Bosne i Hercegovine i učine ga dostupnim za širu upotrebu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: