Kulturna baština u BiH
0

Digitalizirana sarajevska Saborna crkva

Sarajevo-x.com
Sarajevo School of Science and Technology ovih dana promovira projekat „Multimedijalna 3D prezentacija i 3D štampa Saborne crkve u Sarajevu", što je nastavak napora za čuvanjem i digitalizacijom kulturne baštine u BiH. Još jedan reprezentativan sakralni objekat dobio je dostojnu prezentaciju na modernim medijima.

Saborna crkva u Sarajevu izgrađena je 1874. godine i predstavlja jedan od najvažnijih spomenika pravoslavne kulture u BiH. Sarajevska škola za nauku i tehnologiju u okviru svojih aktivnosti na digitalizaciji i prezentaciji objekata kulturnog naslijeđa u BiH pokrenula je i realizovala projekat Multimedijalne 3D prezentacije i 3D štampe objekta Saborne crkve u Sarajevu.

Cilj projekta je kreiranje visokokvalitetne multimedijalne prezentacije crkve, njenog enterijera i eksterijera, web prezentaciju (website), DVD prezentaciju, panoramske fotografije i fizički 3D model, prototip za kreiranje suvenira.

Ova vrsta prezentacije će omogućiti vjernicima i posjetiocima da se upoznaju sa objektom putem interneta i da kupe DVD i suvenir nakon stvarne posjete. To će obogatiti njihovo iskustvo i proširiti njihovo znanje o objektu.

3D prezentaciju koju je pripremio tim stručnjaka pod vodstvom dr. Selme Rizvić, možete pogledati na sljedećoj web adresi www.sabornacrkva-sarajevo.org