{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Diana Wallis i Jelko Kacin laureati nagrade

F
25.5.2009. u 10:51
0
1
Diana Wallis i Jelko Kacin laureati nagrade
0
Diana Wallis i Jelko Kacin laureati nagrade
Odlukom predstavnica udruženja građana ''Pokret majke enklava Srebrenice i Žepa'' Sarajevo i Udruženja građana “Žene Podrinja” Bratunac ovogodišnji laureati nagrade ‘’Srebrenica 1995.’’ jesu potpredsjednica Evropskog parlamenta Diana Wallis i poslanik Evropskog parlamenta Jelko Kacin, saopćila je Mina.
Nagrada Diani Wallis i Jelku Kacinu dodjeljuje se zbog njihovog prijateljstva prema Bosni i Hercegovini, pokazanog iniciranjem i usvajanjem Rezolucije o Srebrenici pred Evropskim parlamentom, kojom Evopski parlament poziva države članice Evropske unije i države zapadnog Balkana da 11. juli obilježavaju kao Dan sjećanja na genocid u Srebrenici.

Dobitnici priznanja ‘’Potočarska povelja’’ ove godine su Beriz Belkić, zbog njegovog nesebičnog truda i velikog doprinosa u uspostavi Memorijalnog centra «Srebrenica/Potočari spomen-obilježje i mezarje», te Murat Hurtić, koji svih ovih godina ulaže ogromne napore radeći na otkrivanju masovnih grobnica i ekshumiranju posmrtnih ostataka žrtava.

Uručenje nagrada i priznanja će biti održano 10. jula u Memorijalnom centru «Srebrenica/Potočari spomen-obilježje i mezarje».

Utemeljivač nagrade "Srebrenica 1995.” i priznanja ‘’Potočarska povelja’’ jeste reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Mustafa ef.Cerić. Nagrade i priznanja se uručuju svake godine na godišnjicu sjećanja na žrtve genocida počinjenog u Srebrenici kao priznanje onima koji se bore protiv genocida a promoviraju mir i toleranciju u cijelom svijetu. Predstavnice udruženja porodica žrtava genocida odlučuju koje će osobe ili institucije dobiti nagradu i priznanje.

Odlukom utemeljivača, reisu-l-uleme, i uz suglasnost udruženja porodica žrtava genocida Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava je 2007. godine preuzeo nadležnost.

Dosadašnji dobitnici nagrade ‘’Srebrenica 1995.’’ su Tadeusz Mazowiecki, bivši specijalni izvještač UN-a za ljudska prava, Tilman Zuelch, predsjednik Društva za ugrožene narode-Internacional, Chris Smith, počasni kongresmen, i Joseph R. Biden, bivši senator, sadašnji potpredsjednik SAD-a.

Priznanja ‘’Potočarska povelja’’ dobili su Paddy Ashdown, bivši visoki predstavnik u BiH, Fuad Riad, bivši sudija Haškog tribunala, Amor Mašović, šef Federalne komisije za nestale osobe te udruženja porodica žrtava genocida.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: