Kultura
87

Devetogodišnja balerina Iskra putuje u SAD na svjetsko prvenstvo

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Devetogodišnja balerina Iskra Nadžak trebala bi tokom marta otići na prestižno takmičenje Youth International Ballet Competition, koje se od 29. marta do 3. aprila održava u Sjedinjenim Američkim Državama.

Iskru smo posjetili tokom jednog od njenih zasebnih časova u baletnoj školi "Ars Centar" u Zenici, gdje se, sa svojom nastavnicom baleta Eminom Stojšić, vrijedno pripremala za ovo prestižno takmičenje.

Devetogodišnja Iskra se baletom bavi od svoje treće godine, a pored baleta, u baletno-muzičkoj školi "Ars" pohađa i časove klavira i solfeđa.

Biljana Trifković, direktorica baletne škole "Ars centar", u razgovoru za Anadolu Agency (AA) rekla je kako je ovo velika šansa za Bosnu i Hercegovinu, ali i bitan događaj.

Ipak, Iskrin nastup, iako bi bio jedinstven, još uvijek je upitan zbog finansijskih sredstava. Cijena odlaska na takmičenje u Sjedinjene Američke Države je visoka i potrebno je oko 8.000 konvertibilnih maraka za odlazak na takmičenje.

"Radi se o 8.000 konvertibilnih maraka što pokriva troškove puta za Iskru, njenu nastavnicu i Iskrinu majku koja ide u pratnji, te troškove kotizacije i smještaja u Sjedinjenim Američkim Državama, gdje bi ostale 10 dana. Pored takmičenja, tu je i master-classroom koji bi Iskra pohađala zajedno sa svojim prijateljima iz cijelog svijeta", rekla je Trifković.

"Ovim putem pozivamo sve i šaljemo poruku da nam se pomogne da skupimo taj novac i Iskru pošaljemo na takmičenje", dodala je Trifković te rekla da postoje određena obećanja za pomoć da Iskra ode na ovo takmičenje.

Iskrina nastavnica baleta Emina Stojšić objasnila je o kakvom se takmičenju radi.

"To je američko baletno takmičenje u Dayton Beachu u regiji Orlando, Florida. Ono je izuzetno važnog karaktera gdje se sastaju svi poznati koreografi, balerine i baletani koji će davati tokom tih deset dana master časove i razne radionice koje će djeci koristiti u njihovom kasnijem bavljenju baletom", rekla je Stojšić.

Za Iskrin nastup pripremala ju je sa dvije klasične i jednom savremenom varijacijom.

"Klasične varijacije vježba sa špic-patikama i svaki čas vježba i radi određene vježbe koje će joj pomoći da savlada te elemente. Što se savremene varijacije tiče, tu radi neke nove elemente koje dosad nije radila, a koji su bazirani u samoj Americi", dodala je Stojšić.

Iskrina nastavnica Emina završila je Akademiju za klasični i savremeni balet u Frankfurtu u Njemačkoj, a za Iskru kaže da je s njom lako raditi.

"S Iskrom je zaista lako raditi, poslušna je i, što je najvažnije, disciplinovana i na času prihvata sve savjete koje joj dajem i svoje greške vrlo brzo ispravlja", napominje Stojšić.

Iskra je u svojoj kratkoj, ali bogatoj baletnoj karijeri prošla mnoga takmičenja. Dva puta zaredom na DWC (Dance World Cup) osvaja zlato. Učestvovala je u Austriji, na Internacionalnom takmičenju u klasičnom i modernom baletu, u Rumuniji na WBC-u (World Ballet Competition), a nakon što je žiri pregledao video snimak, kojeg su dobili putem video linka, Iskra se plasirala direktno u finale takmičenja na Floridi.

"Bila sam na raznim takmičenjima, poput Portugala, Bugarske, Rumunije, Srbije, Austrije te mnoga druga. Balet volim zbog velikog broja nastupa, volim i tu vrstu muzike, plešem u raznim koreografijama i predstavama. Pored klasičnog baleta, bavim se i savremenim i karakternim baletom", rekla je Iskra.

Iskra je nakon razgovora nastavila s napornim radom i spremanjem za ovo svjetsko takmičenje s nadom da će kao jedina predstavnica Bosne i Hercegovine na brojnim svjetskim takmičenjima iz baleta prije svega otputovati na ovo prestižno takmičenje, ali i kući donijeti dobre rezultate i jako bitno iskustvo.