Otvoren konkurs za prijave
0

Deveti godišnji BH Filmski Festival u New Yorku

Sarajevo-x.com
Deveti godišnji Bosanskohercegovački Filmski Festival (BHFF™) otvara zvanični konkurs za prijavu filmova, koji će biti otvorren do 15. marta 2012. godine. Festival će se održavati od 3. do 5. maja 2012. godine u Tribeca Cinemas, jednoj od najpoznatijih filmskih institucija u New Yorku.

"Izuzetno nam je drago što smo u mogućnosti da predstavimo njujorškoj publici još jedno izdanje Bosanskohercegovačkog Filmskog Festivala. Radujemo se prijavama filmova iz svih dijelova svijeta", rekla je Amra Turalić, glasnogovornica BHFF-a.

    Bosanskohercegovački Filmski Festival je godišnja manifestacija koja prikazuje savremenu bh. kinematografiju te filmove čija je tema Bosna i Hercegovina.  Od osnivanja 2003. godine, Festival je stekao ugled jedne ozbiljne kulturne manifestacije. Ovaj jedinstveni kulturni događaj, koji organizuju dvije neprofitne organizacije u New Yorku, Radio Glas Bosne i Hercegovine i Akademija Bosne i Hercegovine, služi kao platforma za promociju mladih filmskih talenata, kao i međunarodno priznatih filmskih stvaralaca te istovremeno doprinosi boljem razumijevanju ove zemlje, njene multikulturalnosti i kompleksne historije. Festival je do sada posjetilo više hiljada ljudi koji su imali priliku vidjeti više od osamdeset igranih, kratkih, dokumentarnih i  animiranih filmova.  

    Uprkos činjenici da Bosna i Hercegovina, zemlja u jugoistočnoj Evropi površinski malo manja od Zapadne Virdžinije, godišnje producira tek nekolicinu igranih filmova, njeni međunarodno priznati filmski umjetnici produciraju, sa veoma niskim budžetom, filmove koji su dobitnici mnogobrojnih filmskih nagrada i priznanja. Među skorije primjere ubrajamo filmove: Grbavica, dobitnik Zlatnog Medvjeda na Berlinaleu, Snijeg, dobitnik nagrada na filmskim festivalima u Hamptonsu i Kanu te Na Putu, film koji je pobijedio na Yerevanskom Internacionalnom Filmskom Festivalu. 

    Filmski odbor Bosanskohercegovačkog Filmskog Festivala će birati igrane i kratke filmove te dokumentarne i animirane filmove bosanskohercegovačkih reditelja, kao i filmove stranih reditelja koji obrađuju teme iz Bosne i Hercegovine. Filmovi koji dospiju do zvanične selekcije će ući u takmičenje za Zlatnu jabuku - nagradu publike. 

    Za dodatne informacije i prijave za BHFF, posjetite web-stranicu <a class="text-magazin hover:underline" href="http://www.bhffnyc.org">www.bhffnyc.org</a>. Za sponzorstvo i donacije kontaktirajte Almira Lučevića ([email protected], tel. 1-917-250-1200) i Selmu Avdičević ([email protected],  tel. 1-917-975-9034).  

    Bosanskohercegovački Filmski Festival (BHFF™) je godišnja kulturna manifestacija koja ima za cilj promociju domaće kinematografije i mladih filmskih umjetnika na području Sjedinjenih Američkih Država. BHFF prikazuje filmove bosanskohercegovačkih, kao i stranih reditelja, čiji radovi obrađju teme iz Bosne i Hercegovine.   
    Radio Glas Bosne i Hercegovine je neprofitna organizacija posvećena očuvanju i jačanju svijesti o bosanskohercegovačkoj kulturi u New Yorku i šire. Radio Glas Bosne i Hercegovine emituje sedmični radioprogram na bosanskom jeziku i organizator je mnogobrojnih kulturno-društvenih manifestacija za dijasporu Bosne i Hercegovine. Za dodatne informacije, posjetite web-stranicu <a class="text-magazin hover:underline" href="http://www.voiceofbh.org">www.voiceofbh.org</a>.  

    Akademija Bosne i Hercegovine je neprofitna organizacija sa sjedištem u New Yorku, čija misija je povezivanje mlade dijaspore iz Bosne i Hercegovine. Akademija promoviše bosanskoherčegovaku kulturu i mladi talent na području Sjedinjenih Američkih Država. Za više informacija, posjetite web-stranicu http://www.academybh.org.  

    Tribeca Cinemas je poznati filmski centar u srcu Manhattana, koji je ujedno i domaćin Tribeca filmskog festivala. Za dodatne informacije, posjetite web-stranicu <a class="text-magazin hover:underline" href="www.tribecacinemas.com">www.tribecacinemas.com</a>.