18. maja
98

Deveta Beethovenova simfonija pred sarajevskom publikom

FENA
BKC
BKC
Sarajevska publika imat će rijetku priliku 18. maja poslušati čuvenu Devetu simfoniju Ludwiga van Beethovena, koja će biti izvedena na svečanom koncertu u dvorani Bosanskog kulturnog centra (BKC), u okviru programa 5. festivala Majske muzičke svečanosti.

Beethovenovu Devetu simfoniju izvest će studenti Muzičke akademije u Sarajevu, Sarajevska filharmonija i Hor Opere Narodnog pozorišta Sarajevo, kada će se na sceni naći čak 180 izvođača.

Kao solisti nastupit će Adema Pljevljak (sopran), Amir Saračević (tenor), Sonja Milenković (mezzosopran) i Ivan Šarić (bas).

Dekan sarajevske Muzičke akademije Ivan Čavlović istaknuo je na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu da Beethovenova Deveta simfonija predstavlja kapitalno djelo muzičke literature koje ovdašnja publika ima rijetku priliku čuti te da će je studenti prvi put izvesti.

On je naglasio da Muzička akademija od 2008. organizira festival Majske muzičke svečanosti, koji će ove godine ponuditi deset koncerata. Naveo je dva ključna razloga za organizaciju ovog događaja - prezentacija rada Akademije u toku jedne školske godine, ali i obogaćivanje kulturnog života Sarajeva, koji je prvenstveno festivalskog karaktera i bez redovne koncertne sezone.

Veliko zadovoljstvo da ponovo čuje Devetu simfoniju u koncertnoj izvedbi istaknula je direktorica Sarajevske filharmonije Samra Gulamović, naglašavajući da su rijetke prilike čuti izvedbu tako velikih djela koja zahtijevaju potpun angažman svih muzičkih sastava.

Dirigent Ognjen Bomoštar smatra da je Deveta simfonija grandiozno djelo, koje je neizvodivo bez najmanje stotinu izvođača na sceni. Potcrtao je i značaj saradnje Akademije, Sarajevske filharmonije i Hora Opere NPS, kroz koju se studenti uče profesionalizmu.

"Izuzetna mi je čast što će BKC biti domaćin ovog koncerta, jer je to u skladu s ciljevima ove institucije - promocija kulturnog i muzičkog stvaralaštva svih vrsta. Saradnja institucija koje se bave muzikom je jako važna da bismo Sarajevu ponudili što više kvalitetnog programa", kazao je direktor BKC-a Marijo Pejić.

Cijena karte za koncert iznosi 15 KM.