{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Devet zmajeva" - novi roman Michaela Connellyja

F
24.10.2009. u 10:58
0
1
"Devet zmajeva" - novi roman Michaela Connellyja
0
"Devet zmajeva" - novi roman Michaela Connellyja
U novom romanu "Devet zmajeva", iz serije o detektivu Harryju Boschu, Michael Connelly vodi svog junaka po prvi put izvan Los Angelesa, njegovog prirodnog okruženja, i na jedan prilično uznemirujući način povezuje njegov privatni i profesionalni svijet.
Veći dio radnje petnaestog po redu romana o Harryju Boschu događa se u Hong Kongu, a čitatelju otkriva stranu ovog detektiva kakvu još nije vidio, prenosi Glas Amerike.

"Devet zmajeva" počinje nečim što se naizgled čini kao istraga jednog hladnokrvnog ubistva, ali ubrzo se pretvara u puno širi kontekst događaja koji povezuje dvije različite kulture i, iako se događa u današnje vrijeme, govori o običajima koji sežu nekoliko stotina godina unazad.

Međutim, sve se mijenja na dramatični način kad Harry dobija video poruku koja ga doslovce sledi. Njegova trinaestogodišnja kćerka, koja s majkom živi u Hong Kongu, je nestala i on mora napustiti sve i krenuti u Hong Kong kako bi je pronašao. Usput, mora otkriti vezu između istrage ubistva u Los Angelesu i ovog što se događa njegovoj kćeri u Hong Kongu.

Michael Connelly kaže da je riječ o priči s mnogo obrata i zaokreta, jer je sam Hong Kong mjesto velikih tajni i intriga:

"Mislim da je sjeme za ovu knjigu posađeno prije mnogo godina kad sam napisao roman Izgubljeno svjetlo. To je knjiga u kojoj Harry po prvi put saznaje da ima kćer. To na neki način mijenja sve o tom junaku u mojoj seriji romana o njemu. Do te točke Harry je gotovo opsjednut time da sebe učini neranjivim na bilo što, da nitko ne može prodrijeti do njega, da može biti nemilosrdan u provođenju svojih istraga. Sve se to izmijenilo kad je saznao da je otac, jer sad postoji osoba za koju je on odgovoran. Može se do njega prodrijeti i nauditi mu - i to je upravo ono što mu se događa u novom romanu."

Harry Bosch u ovom romanu stupa na nepoznati teritorij, ali to na neki način čini i njegov kreator Michael Connely. Autor čita jedan ulomak iz svog romana "Devet zmajeva":

"Tokom kolonijalnog vremena bio je poznat kao Viktorijin vrh. Sad samo kao Vrh, planinski vrhunac koji se uzdiže iznad nebodera Hong Konga i pruža nevjerojatan pogled preko središta grada i luke do Kowloona. Može se do njega doći automobilom i tramvajem i tokom cijele godine predstavlja popularno odredište turista, a lokalnog stanovništva tokom ljeta, kad grad ispod njih drži vlagu kao što spužva drži u sebi vodu. Bosch je tu bio nekoliko puta sa svojom kćeri, često su ručali u obližnjem opservatoriju ili trgovačkom centru iza njega. Bosch, njegova supruga i čovjek zadužen za sigurnost došli su do vrha prije negoli je zora svanula nad gradom. Trgovački centar i turistički štandovi još su bili zatvoreni, a vidikovci napušteni."

Ime romana "Devet zmajeva" engleski je prijevod riječi Kowloon, otočne četvrti Hong Konga u kojoj se događa velik dio radnje. A tamo su stvari pošle krivim smjerom tokom Harryevog "dana dugog 39 sati".

Na kraju inozemne avanture, uz dosta nasilja i krvi, američki se detektiv vraća u Los Angeles s jednim novim putnikom i mnoštvom pitanja - odluke koje je Harry Bosch donio u Hong Kongu progonit će ga do kraja života.

Najnoviji roman Michaela Connollyja "Devet zmajeva" objavila je izdavačka kuća Little Brown.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: