{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Devet zmajeva" - novi roman Michaela Connellyja

F
24.10.2009. u 10:58
0
1
"Devet zmajeva" - novi roman Michaela Connellyja
0
"Devet zmajeva" - novi roman Michaela Connellyja
U novom romanu "Devet zmajeva", iz serije o detektivu Harryju Boschu, Michael Connelly vodi svog junaka po prvi put izvan Los Angelesa, njegovog prirodnog okruženja, i na jedan prilično uznemirujući način povezuje njegov privatni i profesionalni svijet.
Veći dio radnje petnaestog po redu romana o Harryju Boschu događa se u Hong Kongu, a čitatelju otkriva stranu ovog detektiva kakvu još nije vidio, prenosi Glas Amerike.

"Devet zmajeva" počinje nečim što se naizgled čini kao istraga jednog hladnokrvnog ubistva, ali ubrzo se pretvara u puno širi kontekst događaja koji povezuje dvije različite kulture i, iako se događa u današnje vrijeme, govori o običajima koji sežu nekoliko stotina godina unazad.

Međutim, sve se mijenja na dramatični način kad Harry dobija video poruku koja ga doslovce sledi. Njegova trinaestogodišnja kćerka, koja s majkom živi u Hong Kongu, je nestala i on mora napustiti sve i krenuti u Hong Kong kako bi je pronašao. Usput, mora otkriti vezu između istrage ubistva u Los Angelesu i ovog što se događa njegovoj kćeri u Hong Kongu.

Michael Connelly kaže da je riječ o priči s mnogo obrata i zaokreta, jer je sam Hong Kong mjesto velikih tajni i intriga:

"Mislim da je sjeme za ovu knjigu posađeno prije mnogo godina kad sam napisao roman Izgubljeno svjetlo. To je knjiga u kojoj Harry po prvi put saznaje da ima kćer. To na neki način mijenja sve o tom junaku u mojoj seriji romana o njemu. Do te točke Harry je gotovo opsjednut time da sebe učini neranjivim na bilo što, da nitko ne može prodrijeti do njega, da može biti nemilosrdan u provođenju svojih istraga. Sve se to izmijenilo kad je saznao da je otac, jer sad postoji osoba za koju je on odgovoran. Može se do njega prodrijeti i nauditi mu - i to je upravo ono što mu se događa u novom romanu."

Harry Bosch u ovom romanu stupa na nepoznati teritorij, ali to na neki način čini i njegov kreator Michael Connely. Autor čita jedan ulomak iz svog romana "Devet zmajeva":

"Tokom kolonijalnog vremena bio je poznat kao Viktorijin vrh. Sad samo kao Vrh, planinski vrhunac koji se uzdiže iznad nebodera Hong Konga i pruža nevjerojatan pogled preko središta grada i luke do Kowloona. Može se do njega doći automobilom i tramvajem i tokom cijele godine predstavlja popularno odredište turista, a lokalnog stanovništva tokom ljeta, kad grad ispod njih drži vlagu kao što spužva drži u sebi vodu. Bosch je tu bio nekoliko puta sa svojom kćeri, često su ručali u obližnjem opservatoriju ili trgovačkom centru iza njega. Bosch, njegova supruga i čovjek zadužen za sigurnost došli su do vrha prije negoli je zora svanula nad gradom. Trgovački centar i turistički štandovi još su bili zatvoreni, a vidikovci napušteni."

Ime romana "Devet zmajeva" engleski je prijevod riječi Kowloon, otočne četvrti Hong Konga u kojoj se događa velik dio radnje. A tamo su stvari pošle krivim smjerom tokom Harryevog "dana dugog 39 sati".

Na kraju inozemne avanture, uz dosta nasilja i krvi, američki se detektiv vraća u Los Angeles s jednim novim putnikom i mnoštvom pitanja - odluke koje je Harry Bosch donio u Hong Kongu progonit će ga do kraja života.

Najnoviji roman Michaela Connollyja "Devet zmajeva" objavila je izdavačka kuća Little Brown.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Gdje najčešće gledate filmove?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: