Kultura
0

Deset godina knjižarsko-izdavačke kuće Buybook

FENA
Prije deset godina pokrenuta je inicijativa za otvaranje knjižare u Sarajevu koja bi nudila naslove iz tekuće produkcije iz BiH i regiona.

Finansijer projekta bilo je Otvoreno društvo Soroš, a "odabrani" budući knjižari pisci Goran Samardžić i Damir Uzunović.

Prvi prostor bio je na Ciglanama u više nego skromnoj kvadraturi. I Buybook koji će kasnije postati jedno od kultnih mjesta sarajevske kulturne scene tog 26. decembra 1996.godine zvanično je počeo s radom.

Vremenom od prodavnice knjiga Buybook prerasta i u tvornicu knjiga, postepeno se širi.

Danas u BiH postoje tri knjižare Buybook, dvije u Sarajevu, jedna u Mostaru. Izdavačka kuća"" buybook" iza sebe ima više od 100 naslova, više od 2.000 organizovanih promocija. Dva značajna projekta Otvorene razgovore "Među nama " i "Sevdah repablik" te 15 biblioteka , a stalno se rađaju nove ideje tj. nove biblioteke i oko 30 zaposlenih.

Povodom 10. rođendana "buybooka" upriličeno je druženje uz izložbu, kako je nazvaše domaćini "Sabranih autora". A autori koji su svoja djela izložili kao rođendanski poklon su: Nebojša Šerić Šoba, Mustafa Skopljak, Sadko Hadžihasanović, Jusuf Hadžifejzović, Jasmin Dautbegović, Andrej Đerković, Džeko Hodžić, Alma Suljević, Joseph Rodes, Ajna i Anur.

Za Damira Uzunovića najveći uspjeh "buybooka" je opstanak u ovakvom vremenu, upornost i sposobnost da se nakon padova ponovo dignu i da nastave raditi čekajući bolja vremana za kulturu.