Kultura
0

Depart na Jazz Festu

Sarajevo-x.com
Ovaj švicarsko-austrijski ansambl čine tri virtuoza: saksofonista Harry Sokal, kontrabasista Heiri Kaenzig i bubnjar Jojo Mayer.

Njihovi koncerti na turneji 1994. godine dizali su na noge publiku širom Evrope, a nakon turneje ova tri muzičara počinju raditi na različitim vlastitim projektima. Jojo Mayer živi u New Yorku i radi sa svojim vrlo uspješnim ansamblom Nerve i mnogi ga smatraju jednim od najfascinantijih bubnjara danas. Harry Sokal prvi je saksofon čuvenog Vienna Art Orchestra, a prije tri godine proglašen je muzičarom godine u Austriji, uspješan je lider i nekoliko manjih jazz formacija. Basista Heiri Kaenzig vodi projekat Tien Shan-Swiss Express koji kombinira muzičke elemente Centralne Azije, Mongolije i Švicarske.

Prije dvije godine Mayer, Sokal i Kaenzig ponovno su se okupili i snimili album Reload koji je ocijenjen dugo očekivanim i vrlo uspješnim comebackom. U aprilu ove godine snimili su novi album Mountain Messanger a koncert koji će održati 9. novembra na Strange Fruits Stageu 12. Jazz Festa Sarajevo 2008 dio je njihove evropske turneje kojom promoviraju ovaj album.

Depart izvodi neodoljivu kombinaciju eksplozivnih ritmova i privlačnih melodija. Njihovi nastupi su prilika da uživate u izražajnim i odvažnim solo partijama koje upotpunjuju njihovu suptilnu ali u isto vrijeme i "vruću" zajedničku izvedbu. Šokantno, briljantno, frenetično, energično, nezaboravno, majstorski – pridjevi su kojima kritika opisuje njihove nastupe.