{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Den Brown dobio parnicu o autorskim pravima za "Da Vincijev kod"

F
28.3.2007. u 14:15
0
0
Den Brown dobio parnicu o autorskim pravima za "Da Vincijev kod"
0
Den Brown dobio parnicu o autorskim pravima za "Da Vincijev kod"
Autor Den Brown u srijedu je dobio slučaj na britanskom apelacionom sudu nakon što je odbačena tužba dvojice autora koji tvrde da je on ukrao njihove ideje za svoju superpopularnu knjigu "Da Vincijev kod".
Advokati Michaela Baigenta i Richarda Leigha, koji su napisali "Sveta krv i sveti Gral", sada su suočeni s pravnim troškovima od oko šest miliona dolara nakon što su izgubili slučaj protiv izdavačke kuće Random House Inc., javio je AP.

Baigent i Leigh tvrdili su da je Brown ukrao značajne elemente iz njihove knjige. Obje knjige su zasnovane na teoriji da su Isus i Marija Magdalena bili vjenčani, da su imali dijete, te da njihova krvna linija seže do današnjih dana.

Advokati su tvrdili da su Baigent i Leigh "utrošili golemu količinu vještine i rada" u pisanju svoje knjige, prvi put objavljene 1982. "Ta vještina i rad podložni su zaštiti", tvrde advokati.

Brown je svjedočio nekoliko dana pored višim sudom u prošloj godini.

Zastupnik tužbe, Jonathan Rayner James, izjavio je da je, iako je tužba podignuta protiv izdavača a ne protiv autora, Brown istinski taj kome bi se trebalo suditi za njegov rad.

Tokom saslušanja u ovoj godini Rayner James je govorio o ulozi Brownove supruge Blythe Brown, koja je uradila mnogo početnog istraživanja za roman koji je kasnije postao veliki hit. Ona nije svjedočila pred višim sudiom. Brown je izjavio kako želi da zaštiti suprugu od publiciteta.

U aprilu je sudija Peter Smith presudio da Random House, izdavač "Da Vincijevog koda", nije prekršio autorska prava. Smith je izjavio da je tužba zasnovana na "selektivnom broju činjenica i ideja vještački uzetih (iz knjige) u svrhu suđenja".

"Da Vincijev kod" je prodan u više od 40 miliona primjeraka od objavljivanja u martu 2003. Filmska verzija u kojoj glumi Tom Hanks objavljena je prošle godine.

"Svetu krv i sveti Gral", također je objavio Random House. Ona je bila hit kada je objavljena prije 20 godina.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: