Kultura
78

Delić: Gradska galerija Bihać uspjela zadržati nivo izlagačke aktivnosti

FENA
(Foto: FENA)
Uz evidentne finansijske poteškoće posljednjih godina, koje nekako po pravilu najviše pogađaju kulturni milje, Galerija je ipak uspjela zadržati nivo izlagačke aktivnosti i status jedne od najuspješnijih institucija ovog tipa u BiH, ističe u razgovoru za Fenu direktor Gradske galerije Bihać Nermin Delić. Ova institucija kulture je zbog teške finansijske situacije primorana provoditi niz mjera štednje koje se najviše osjete u padu opsega i kvaliteta štampanog materijala koji prati izložbe te u drastičnom smanjenju režijskih troškova. Ipak i ovakvo stanje, kaže Delić, ne utiče na njihovu odluku da zadrže visoki kriterij izlagačke aktivnosti.

U prosjeku Galerija godišnje realizira 10-12 izložbi. Iz prošle godine Delić posebno izdvaja izložbu „Cyclopia“ grčkog slikara Thomasa Tournavitisa, izložbe grafika Dževada Hoze i Taide Jašarević, samostalnu izložbu Fikreta Libovca te izložbu " Ništa više nije isto" istraživačko-umjetnički projekt dr. Amira Husaka, profesora na The New School, Media Studies & Film u New Yorku i izložbu „Prizivanje Bosne“ Jovana Bijelića.

  • Prošlogodišnji program bih ocijenio kvalitetnim, ali i raznolikim, jer smo vodili računa da se obuhvate rasponi od tradicionalnih do savremenih stremljenja, kao i različiti mediji i pristupi. Također, galerija je suorganizator likovne kolonije „Za djecu centra Duga“, ali i bila domaćin nizu promocija knjiga, književnih večeri, i drugih srodnih događaja iz oblasti kulture- kaže Delić.

U ovoj godini programom rada Gradska galerija Bihać predvidjela je 12 izložbi, od kojih Delić posebno izdvaja samostalnu izložbu mladog, ali već svjetski etabliranog, slikara Tarika Berbera koji prvi put izlaže u BiH. Ova izložba će u produkciji Gradske galerije nakon Bihaća biti predstavljena u Sarajevu i Tuzli. Kao vrlo zanimljivu izdvaja i planiranu samostalnu izložbu Muhameda Bajramovića i izložba „Akt u bosanskohercegovačkom crtežu“.

Gradska galerija Bihać, ističe Delić, uspješno surađuje sa svim važnijim ustanovama, galerijama, muzejima, udruženjima i akademijama, kako u Federaciji BiH, tako i u Republici Srpskoj, a tu je i niz inostranih organizacija s kojima gaji dobre odnose, o čemu svjedoči podatak da su u proteklih pet godina realizirali zapažene likovne nastupe u UNESCO-u u Parizu, Pragu, Berlinu, Minhenu, Novom Mestu...

Tu je i jedna neuobičajena likovna kolonija, koja je prerasla u tradiciju, a riječ je o suradnji s Centrom za nezbrinutu djecu „Duga“.

-Posebno smo ponosni na rezultate u ovih 13 godina koliko surađujemo s Centrom Duga. Zajedno s menadžmentom Centra uspjeli smo jedan lokalni događaj proizvesti u respektabilnu međunarodnu koloniju. Najviše nas raduje podatak da posljednjih godina ova kolonija obezbijedi sredstva koja su dostatna za nesmetan rad ovog centra za otprilike dva mjeseca. Činjenica da je na posljednjoj koloniji bilo prisutno više od stotinu umjetnika iz desetak zemalja, i da su donirali stotinu četrdeset i sedam radova, sama za sebe govori o kakvom se događaju radi- ističe on.

Govoreći o kulturnoj pismenosti javnosti u Bihaću i posjećenosti Galerije Delić kaže da u prosjeku jednu izložbu pogleda oko hiljadu posjetitelja.

-Činjenica da se ova galerija nalazi u samom centru grada, u pješačkoj zoni, vjerovatno doprinosi tome. Značajan broj posjetilaca su mladi, što nam je izuzetno drago, a nisu rijetke ni organizovane posjete osnovnih i srednjih škola s cijelog kantona, za koje organizujemo i posjet stalnoj postavci u Galeriji "Enver Krupić" koja je sastavni dio naše ustanove - kaže u razgovoru za Fenu direktor Gradske galerije Bihać Nermin Delić.