Debata u Zenici
0

FOTO / Delibašić: Mi nemamo sistem kulturne politike

Klix.ba
U Bosanskom narodnom pozorištu u Zenici danas je održana javna debata pod nazivom "Šta je kulturna politika".
Mladi Zeničani i gosti koji su prisustvovali ovoj debati diskutirali su o tome da li postoji i kakva je kulturna politika u Bosni i Hercegovini, a književnik Esad Delibašić u okviru današnje debate promovirao je i svoju knjigu "Osnovi kulturne politike"

"Danas ćemo razgovarati o kulturnoj politici u Bosni i Hercegovini i da li uopće postoji, te ako postoji, kakvi su to modeli kulturne politike u našoj državi i na koji način figuriraju na društvenoj sceni.", izjavio je Delibašić.

"Osnovi kulturne politike" naziv je knjige autora Esada Delibašića u kojoj se prvenstveno govori o osnovnim pojmovima kulturne politike, koji imaju za cilj da upoznaju ili približe pojam kulturne politike čitateljima, kako bi bolje razumjeli stanje u Bosni i Hercegovini.

"Trebamo krenuti od činjenice da naša država nema Državno ministarstvo za kulturu, a često se kaže i da je kulturna politika decentralizirana i izmještena u kantonalna i entitetska ministarstva. Na neki način možemo reći da ne postoji neki zvanični sistem kulturne politike.", komentar je Delibašića na trenutno stanje u Bosni i Hercegovini u odnosu na kulturnu politiku.

Delibašić je još dodao kako vjeruje da će situacija u Bosni i Hercegovini ići na bolje sa strategijom kulturne politike koja će, vjeruje, rezultirati pozitivnim ishodom.