Kultura
0

Delegacija grada Beča posjetila Muzej Sarajevo 1878. - 1918.

FENA
Delegacija Grada Beča, predvođena Christianom Oxonitschem, gradskim vijećnikom, zaduženim za obrazovanje, omladinu, informiranje i sport, posjetila je danas Muzej Sarajevo 1878. - 1918. i njegovu stalnu izložbenu postavku "Sarajevo 1878.-1918.", koja prikazuje Sarajevo za vrijeme austrougarske vlasti.

"Naše težište jeste da osnujemo još veću saradnju, a ponajviše za obrazovanje djece. Željeli bismo predočiti svoja iskustva i staviti ih na raspolaganje, a posebno o radu s omladinom kroz omladinske centre i krizne centre za prihvat mladih, koji već uveliko djeluju u austrijskoj prijestolnici", kazao je Oxonitsch.

U razgovoru s rukovodstvom muzeja bilo je riječi i o prošlosti dviju zemalja zbog čega je baš ovaj muzej odabran kao destinacija za posjetu austrijske delegacije.

"Posljednjih godina otvorili smo i jedno novo poglavlje. Željeli bismo da promijenimo dijalog ljudi, koji je uzrokovan zadnjim ratom, i damo svoj doprinos na putu ka Evropskoj uniji. Tada bi ovakve posjete imale još veći smisao", dodao je Oxonitsch.

Delegacija Grada Beča danas je završila posjetu glavnom gradu BiH.