NP Tuzla
34

Debitantskom predstavom mladi reditelj Alen Šimić govori o migracijama, ljudima i ljubavi

Piše: E. Lj.
Alen Šimić i Benjamin Hasić
Alen Šimić i Benjamin Hasić
Narodno pozorište Tuzla teatarsku sezonu zatvara premijerom predstave "Mirišu li jorgovani u New Yorku" koju je prema tekstu Miodraga Žalice režirao Alen Šimić. Priča je to o migracijama, komunikaciji, međuljudskim odnosima i ljubavi koja je, kaže nam Alen, aktuelna i danas.

"Likovi teksta jesu azilanti i migranti, ali je to samo jedna od tema kojima se tekst bavi. Žalica je time više aludirao na ideju da temelj SAD-a čine migranti tako da se ova predstava temom azilanata bavi iz tog ugla. Tema nam je bliska jer zadnjih 20 godina imamo razne navale migracija našeg stanovništva na zapad, a trenutno imamo val migranata u državi. Mišljenja sam da će oni koji će se više prepoznati u svemu tome biti ljudi koji su 90-ih bili migranti, azilanti itd. Njihova adaptacija, nemogućnost prihvatanja novog i iskustva tog svijeta i novog sistema poretka stvari su bliži likovima iz teksta nego trenutna situacija", rekao je Šimić dodajući da se aktuelnost ove predstave najbolje ogleda u tome da je Žalica 1989. simbolično aludirao na Donalda Trumpa kao vladara slobodnog svijeta.

Ova predstava je na sceni Narodnog pozorišta Tuzla prvi put izvedena 1989. godine kao diplomska predstava Predraga Lucića, reditelja, novinara, pjesnika, satiričara i književnika koji je preminuo u januaru ove godine. Nova postavka ujedno je i dio obilježavanja 120 godina Narodnog pozorišta Tuzla. Alen nam priznaje da je na početku rada na ovoj predstavi imao tremu, jer je ovo prva predstava koju radi.

"Pri tome je radim u rodnom gradu u koji sam se vraćao samo na raspustima, ali je to sve ubrzo prošlo jer se ansambl pokazao veoma otvoren za sve ideje i za njih nesvakidašnji pristup radu i stvaranju", rekao je.

Glumačku postavu čine Adnan Omerović, Marija Novaković, Ivana Perkunić, Elvis Jahić, Dalibor Brkić, Enver Hasić i Edis Žilić, a dramaturgiju predstave potpisuje Benjamin Hasić.

"Probe su bile toliko dobro da mi je već sad žao što se uskoro bliži kraj procesa. Zadovoljan sam urađenim, mislim da smo saradnici i ja napravili dobar posao. Posebno bih izdvojio glumca Adnana Omerovića koji bez ikakvog pretjerivanja vanzemaljski saradnik", rekao je Šimić.

Nakon premijere predstave "Mirišu li jorgovani u New Yorku" ovaj mladi reditelj namjerava se posvetiti postprodukciji kratkog igranog filma "Tica", svom završnom radu na master studiju na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, Odsjek za režiju. Osim toga, za Benjaminom Hasićem radi na adaptaciji romana "Tvoj sin Huckelberry Finn" Bekima Sejranovića, kao i na pozorišnoj postavci i filmskoj adaptaciji teksta "Kuća" Benjamina Hasića.