Kultura
0

Debata Dokumentarni film – puls društva

Piše: A. K.
Povodom Dana ljudskih prava danas je u sklopu Sarajevo Film Festivala održana debata na temu “Dokumentarni film – puls društva” u organizaciji Vijeća Evrope u Bosni i Hercegovini u saradnji sa Ambasadom Švicarske u Bosni i Hercegovini.

Brojnim učesnicima debate, mahom aktivistima za ljudska prava i kreatorima dokumentarnih filmova, ali i svim zainteresiranim o značaju dokumentarnog filma, obratili su se švicarski ambasador u BiH André Schaller, šefica Misije Vijeća Evrope u BiH Mary-Ann Hennessey, Jasmina Bašić, selektorica programa Igrani film i Programa o ljudskim pravima Međunarodnog filmskog festivala i Foruma o ljudskim pravima u Ženevi, Biljana Garvanlieva, članica žirija za Takmičarski program – igrani film ovogodišnjeg SFF-a i dobitnica Srca Sarajeva za najbolji dokumentarni film na 16. SFF-u, Rada Šešić, selektorica Takmičarskog programa – dokumentarni film SFF-a, te Jasminka Džumhur, ombudsmen za ljudska prava u BiH.

Na debati se govorilo koliko je važno da autori u svojim dokumentarnim filmovima slobodno izraze svoje stavove, razmišljaju i postavljaju pitanja o ljudskim pravima, društvenim zbivanjima i fenomenima, koliko smo otvoreni prema drugačijim stavovima i razlikama, te koliko smo istinski spremni da diskutujemo i dokumentiramo stanje ljudskih prava na apolitičan način.

"Možda dokumentarni film nije najpopularnija forma filmskog izričaja, ali je izuzetno bitan jer upravo dokumentarni film prikazuje pravo lice ljudi. Neophodno je omogućiti autorima dokumentarnih filmova da njihove poruke dođu do šire publike i mediji u tome imaju veliku ulogu. Veoma je pohvalna činjenica da SFF, čiji smo ponosni partneri četvrtu godinu zaredom, i ove godine nudi platformu za promociju dokumentarnih filmova. Fokus ovogodišnjeg rada i slogana Vijeća Evrope je Živjeti zajedno u različitostima i slobodama Evrope 21. vijeka, što se odnosi i na BiH kao sastavni dio Evrope. Živjeti zajedno podrazumijeva da učimo i saznajemo jedni o drugima, a upravo je to jedan od najvažnijih zadataka i misija dokumentarnog filma", izjavila je medijima zamjenica šefa Misije Vijeća Evrope u BiH Orsolya Szekely.