Kultura
0

Davutoglu otvorio Turski kulturni centar Junus Emre

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Ministar vanjskih poslova Republike Turske Ahmed Davutoglu, koji boravi u dvodnevnoj posjeti Bosni i Hercegovini, otvorio je danas Turski kulturni centar Yunus Emre u Sarajevu.

Otvaranje tog centra doprinijet će jačanju kulturnih veza između BiH i Turske, istaknuto je.

Ministar vanjskih poslova Davudoglu je kazao da su pažljivo birali lokaciju na kojoj će biti otvoren prvi Yunus Emre kulturni centar te da nije slučajnost da je to Sarajevo.

"Sarajevo i Istanbul su slični gradovi. Kapali čaršija i Baščaršija, Plava džamija i Begova džamija..., nosimo sličnu kulturu, konzumiramo sličnu hranu... I zato je upravo Sarajevo odabrano. Upoznavanjem kulture jednog grada upoznajemo njegovu dušu", kazao je ministar.

"Koliko god Sarajevo pripada Turcima, toliko Istanbul pripada Bosancima. Zato smatramo svojom svetom dužnošću da sačuvamo svaki kamen u Sarajevu, a to nam je u amanet ostavio i preminuli predsjednik Alija Izetbegović", kazao je.

Bilateralni odnosi s Turskom su veoma dobri, ali potrebno je još raditi na jačanju ekonomskih odnosa, kazao je član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić, koji je prisustvovao otvaranju.

Siladžić je istakao, govoreći o sadašnjoj situaciji u BiH, da Turska želi najbolje rješenje za BiH, kojim bi svi bili zadovoljni, ali i da u tom političkom okruženju svi budu jednaki u pravima i obavezama.

Primarni ciljevi Centra bit će predstavljanje turske kulturne baštine, likovne, pozorišne, književne, filmske i muzičke umjetnosti, te podučavanje turskom jeziku, kao i saradnja s institucijama i nevladinim organizacijama koje rade na promicanju kulturnih vrijednosti, umjetnosti i nauke.