Kultura
0

Davidson: Pravda se treba ne samo zadovoljiti, nego se to mora i vidjeti

FENA
Kada su hiljade ljudi žrtve najgorih zločina – ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti – kao što je to slučaj u BiH, onda se pravda treba ne samo izvršiti, nego se to mora i vidjeti, smatra šef Misije OSCE-a u BiH ambasador Douglas Davidson.

On je to izjavio sinoć na projekciji dokumentarnog filma "Pravda treba iskorak", koja je održana u Domu oružanih snaga BiH u okviru Sarajevo Film Festivala.

Kako je saopćeno iz OSCE-a, Davidson je ustvrdio kako je interes javnosti za suđenja nizak, te je i njeno razumijevanje o vrijednosti rada sudija i advokata također zanemarljivo.

On je izrazio uvjerenje da takva suđenja, kada tužioci i advokati odbrane rade u okviru kontradiktornog postupka, pomažu uspostavljanju istine o događajima koji su se desili.

Davidson je mišljenja da, ukoliko se želi postići pomirenje i prevazići sukobi iz 1990-ih, javnost mora razumjeti istine koje su dokazane ili koje činjenice nisu dokazane.

U ovom smislu, prikazani film pokazuje da tužitelji imaju najdirektnije kontakte s javnošću i žrtvama, te da su u najboljoj poziciji poslati javnosti informacije o predmetima ratnih zločina.

Davidson se također nada da će zadovoljština koje žrtve tih zločina dobiju uspostavljanjem pravde biti dovoljno ubjedljiva za javnost, te da će pomoći uspostavi važnosti i vrijednosti takvih suđenja.

Šef OSCE misije u BiH je naglasio kako uspješno gonjenje ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti može značajno doprinijeti gašenju ideje o nekažnjivosti u BiH, te učvrstiti vladavinu prava.