Kultura
0

David Krakauer: Očuvanje odbačene tradicije je najbitniji motiv muziciranja

FENA
David Krakauer (Foto: AFP)
David Krakauer (Foto: AFP)
Najbitniji motiv mog muziciranja je očuvanje tradicije koja je odbačena, tradicije koju su odbacili naši roditelji i djedovi. Stoga sam odlučio da miješam uticaje tradicionalne muzike, jazza, folka i svih formi klasične i savremene muzike, izjavio je slavni američki klarinetista austrijskog porijekla David Krakauer u razgovoru s moderatoricom Amrom Toskom uoči svog debitantskog nastupa u Sarajevu na sedamnaestom izdanju sarajevskog Jazz Festa.

Kako je rekao Krankauer, to odbacivanje tradicije ga je navelo da se vrati muzici iz dvadesetih godina prošlog stoljeća i da se okrene tradicionalnoj jevrejskoj muzici, koju potpuno "netradicionalno" spaja s drugim muzičkim formama.

Krakauer će večeras nastupiti sa svojim ansamblom Abraham Inc. u dvorani BKC-a koji će otvoriti 17. Sarajevo Jazz Fest, koji već prerasta u tradicionalnu smotru savremenih jazz muzičara na prostorima bivše Jugoslavije.

Abraham Inc, okupio je Krakauera za klarinetom, trombonistu Freda Wesleya i kanadskog hip hopera Josha Dolgina poznatijeg pod pseudonimom So Called. Bend koji će večeras nastupiti spaja razne muzičke tradicije i žanrove i inovativna je mješavina muzičkih formi i uticaja.

O svom iskustvu rada u tako netradicionalnoj grupi muzičara govorio je i So Called, dok je Wesley govorio o svojoj saradnji sa soul legendom Jamesom Brownom i uklapanju u potpuno netradicionalni koncept benda Abraham Inc.