Baščaršijske noći
147

Dašak Dalmacije u Sarajevu: Izveden tradicionalni kaštelanski ples uz mandoline

Dž. L.
U sklopu festivala Baščaršijske noći, večeras su Sarajlije i gosti glavnog grada uživali u programu Dalmatinska večer - Kaštel koji je donio dašak tradicije Dalmacije u centar Sarajeva.

Kroz ovaj program koji je istovremeno izveden na Trgu oslobođenja - Alija Izetbegović u Sarajevu te u Ilijašu, predstavljeni su tradicionalni plesovi, pjevna i kulturna baština sedam kaštel mjesta koja se nalaze na prostoru od 20 kilometara, između Splita i Trogira, a koja nose zajednički naziv Kaštela.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Publici su se predstavili članovi KUD "Ante Zaninović" uz tradicionalne plesove, a Sarajevom i Ilijašom odjekivale su melodije mandolinskog orkestra.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Plesači su izveli koreografiju voditelja Tonća Tadina "Izresla ruža rumena" za koju su do sada dobili brojne nagrade. Koreografija sadrži pjesme i plesove Kaštela, i to mazurku, monferinu i galop polku.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Inače, KUD "Ante Zaninović" osnovano je 2000. godine s ciljem očuvanja plesne i pjevne kulturne baštine užeg i šireg zavičaja. Okupljaju veliki broj mladih u nekoliko sekcija od kojih je najbrojnija folklorna.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Kroz društvo neprekidno djeluje škola za mandolinu i gitaru iz koje svirači nastavljaju rad u prvoj postavi orkestra koji svira sve tradicionalne instrumente, mandoline, tambure i lijericu.