Poziv građanima Sarajeva
0

Darujte svoje cipele za umjetničku instalaciju

Sarajevo-x.com
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
U umjetničku instalaciju Brace Dimitrijevića koju će Ars Aevi predstaviti na ovogodišnjem Venecijanskom bijenalu uključene su tri barke, jedra sa portretima Kafke, Tesle i Marinetija i 500 pari cipela građana Sarajeva. Građani koji su u prilici zamoljeni su da daruju cipele kao dio umjetničkog rada koji će biti predstavljen u Veneciji, u Muzeju moderne umjetnosti Ca' Pesaro.

Na ovogodišnjem, 53. venecijanskom bijenalu, Ars Aevi će se predstaviti na dvije lokacije i to u Muzeju Ca' Pesaro izložbom Future Post History, te na fasadi gradske Vijećnice Ca' Farsetti sa portretom Slučajnog prolaznika Brace Dimitrijevića. Specijalno predotvaranje za eksperte iz polja umjetnosti i predstavnike medija je potvrđeno za 4. juni u terminu od 15 do 20 sati.

Centralni element izložbe "Future Post History" koja će biti postavljena u Ca' Pesaru bit će monumentalna instalacija "Sailing to Post History" na kojoj je ovaj umjetnik najvišeg internacionalnog ugleda radio proteklih dana u Sarajevu. Pored barki sa registarskim tablicama Sarajeva, Dubrovnika i Venecije koje se produciraju u radionici Arhitektonskog studija Amira Vuka pod vodstvom Envera Hadžikarića, te grandioznih portretnih fotografija ključnih ličnosti toka suvremene povijesti, Tesle, Kafke i Marinetija, koje služe kao jedra, treći element ove instalacije bit će cipele građana Sarajeva kojima bi se napunile barke. Dimitrijević na ovaj način želi uključiti građanstvo Sarajeva u kreiranje svoje instalacije iz novog ciklusa.

Svi vi koji želite učestvovati u kreiranju djela za Venecijansko bijenale pozvani su da daruju jedan par svojih starih cipela i time postanu aktivni sudionik predstavljanja umjetnosti iz Bosne i Hercegovine. Svako ko daruje svoje cipele (muške, ženske, dječije) ostat će zabilježen kao sudionik u kreiranju historijski značajnog umjetničkog rada jednog od osnivača konceptualne umjetnosti - Brace Dimitrijevića.

Cipele možete dostaviti svaki radni dan 11. do 22. maja, od 12 do 16 sati u Art Depo Ars Aevi u južnom krilu Doma mladih, Centra Skenderija. Za sva dodatna pitanja možete se obratiti na telefon: 033 203 373.