Odluka iz Zagreba
20

Darko Cvijetić, Andrej Nikolaidis i Almin Kaplan finalisti za književnu nagradu Fric

I. Č.
Dodjela nagrade Fric za najbolju knjigu 2019. godine (Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL)
Dodjela nagrade Fric za najbolju knjigu 2019. godine (Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL)
Darko Cvijetić, Andrej Nikolaidis i Almin Kaplan ušli su u uži izbor za književnu nagradu Fric koju sedmičnik Express dodjeljuje za najbolju knjigu premijerno objavljene fikcijske proze u godini dana do 1. jula.

U uži izbor za najbolju knjigu premijerno objavljene fikcijske proze u Hrvatskoj u razdoblju od 30. juna 2019. do 1. jula 2020. ušli su naslovi: "Što na podu spavaš" Darka Cvijetića (Buybook), "Vošicki" Marka Gregura (Hena com), "Meho" Almina Kaplana (V.B.Z.), "Odlazak" Andreja Nikolaidisa (Buybook), "Mladenka kostonoga" Želimira Periša (OceanMore) i "Plivač" Ivice Prtenjače (V.B.Z.).

Odabrani su među 14 knjiga koje su uvrštene u širi izbor izdvojen među više od 50 prijavljenih, a ko je laureat četvrte Nagrade Fric bit će objavljeno u januaru 2021. godine.

Uži izbor objavljen je sinoć online iz studija 24sata u Zagrebu, gdje su bili prisutni predsjednica žirija Biljana Romić, koordinator Nagrade Kruno Lokotar i članica žirija Jagna Pogačnik.

Laureatu će biti uručen novčani iznos od 75 hiljada kuna (bruto) te, u referenci na Miroslava Krležu kao žiroskopa svojega vremena, skulptura savršeno balansiranoga žiroskopa koji se, jednom pokrenut, može vrtjeti zauvijek, a čiji dizajn potpisuje kolektiv Đ 24 (Bojan Krištofić, Sven Sorić i Hrvoje Spudić). Nagradu sponzorira Barcaffe.

Dosadašnji dobitnici Nagrade Fric su romani "Sjećanje šume" Damira Karakaša, "Crvena voda" Jurice Pavičića i "Schindlerov lift" Darka Cvijetića.

Cvijetić je rođen 11. januara 1968. u mjestu Ljubija Rudnik. Redatelj je i dramaturg u Pozorištu Prijedor. Od 2013. uređuje književni blog "Hypomnemata". Objavio je desetak knjiga poezije, knjigu priča i roman ''Schindlerov lift'' za koji je nagrađen nagradama ''Kočićevo pero'' i ''Fric''. Finalista je nagrade ''Evropski pjesnik slobode''. U pozorištu je režirao od Becketta do Čehova, te igrao Raskoljnikova, Borisa Davidoviča, Estragona... Član je P.E.N. Centra Bosne i Hercegovine, Društva pisaca BiH i Hrvatskog društva pisaca.

Nikolaidis, rođen u Sarajevu 1974., je romanopisac, kritički komentator i novinar, i jedan od najvažnih glasova iz bivše Jugoslavije. Napisao je romane Mimesis, Sin, Dolazak, Odlaganje. Parezija, Mađarska rečenica, ogled Homo Sucker: Poetika Apokalipse, i druge. Za roman Sin dobio je "Nagradu Evropske unije za književnost" 2011., a za Mađarsku rečenicu 2017. nagradu "Meša Selimović". Knjige su mu objavljene na četrnaest jezika, između ostalih engleski, njemački, talijanski, mađarski, finski i turski.

Almin Kaplan je rođen u Mostaru, 1985. godine. Piše poeziju i prozu. Objavljivao je u književnim časopisima: Most, Motrišta, Slovo Gorčina, Idiot, Koraci, Sent i drugim. Član je PEN Centra Bosne i Hercegovine. Dobitnik je više književnih nagrada među kojima su i Mak Dizdar, nagrada Ratkovićevih večeri poezije kao i nagrada Zija Dizdarević. Živi na Rivinama kod Stoca.