Vrhunska svirka
18

Darko Brlek i Gudački kvartet Tartini oduševili sarajevsku publiku

Klix.ba
Jedan od najreperezentantnijih slovenačkih kamernih ansambala Gudački kvartet Tartini, sinoć je održao koncert u Bošnjačkom institutu. Ovaj koncert koji je održan u okviru 25. Sarajevskih večeri muzike bio je obilježen nadasve inspirativnom i vrhunskom svirkom.

Programsku koncepciju fokusiranu oko kamernih radova nekih od najprepoznatljivijih predstavnika slovenačke, ali i evropske muzičke scene začinila je vrsna interpretacija koja je simbolično započeta stvaralaštvom Lucijana Marije Škerjanca, značajnog predstavnika kompozitorske prakse Slovenije.

Njegovo ostvarenje "Tri skladbe za gudače" kvartet je izveo krajnje uigrano uz evidentnu dinamičku izbalansiranost te međusobno osluškivanje uz nagovještaj da se radi o sastavu u kome su sve četiri individue kvarteta spretno svedene u jednu cjelinu.

Nadasve inspirativna je bila i izvedba "Drugog stavka" satkanog iz kompleksne strukture pizzicato tehnike producirane uz zavidnu dozu spretnosti i muzičkog dijaloga između glavnih protagonista koncertne večeri.

Jednako dojmljiv bio je i "Treći stavak", a posebno istupi violiste Aleksandra Miloševa pod čijim je prstima instrument zadobio baršunastu i zaokruženu zvukovnu boju. Uigrana je bila i komunikacija violina povjerenih Miranu Kolblu te Romeu Druckeru, čije je nastupe nadopunjavao i zaokruživao čelista Miloš Mlejnik.

Na samom kraju koncertne večeri čanovima proslavljenog Gudačkog kvarteta Tartini na sceni se pridružio klarinetista Darko Brlek. Brlek je gotovo u jednom dahu izvodio virtuozne dijelove svoje dionice. Za to vrijeme članovi kvarteta pratili su njegovu umjetničku kreaciju trudeći se ispoštovati je, ali i doprinijeti cjelokupnoj zvučnoj zaokruženosti ostvarenja.

Uspješna interpretacija Weberovog "Kvinteta" kao i djela koja su mu prethodila sarajevska publika nagradila je ogromnim aplauzom, te oduševljena napustila Bošnjački institut.