Narodno pozorište Sarajevo
0

Dario Vučić najmlađi direktor u historiji Kuće na Obali

Piše: A. Dž.
Dario Vučić
Dario Vučić
Narodno pozorište Sarajevo dobilo je novog direktora, najmlađeg u svojoj historiji. Njegovo ime je Dario Vučić, a do sada smo ga viđali u ulozi dirigenta Opere ovog pozorišta.

Zadovoljan je, kaže u izjavi za Sarajevo-x.com, što je upravo njemu ukazano povjerenje, a riječi koje je najviše spominjao dok smo razgovarali bile su rad, trud, zalaganje i timski rad.

Svjestan je da ga očekuje puno posla, ali je spreman da se uhvati u koštac sa svim izazovima nove funkcije.

Na pitanje u kakvom stanju preuzima Narodno pozorište odgovara da će se s tim upoznati nakon što sa rukovodiocima organizacionih jedinica i ostalim kolegama sjedne i porazgovara.

"To ćemo tek vidjeti. Do sada se nisam htio petljati u tuđe poslove pa sam upoznat s stanjem samo s umjetničke strane. Što se tiče uvođenja novina, imam ideja. Toga nikada ne nedostaje, ali sam svjestan da čovjek sam ne može ništa postići. Uzdam se u pomoć kolega i ostalih instanci i očekujem da timskim radom podignemo sve na jedan viši nivo", kaže Vučić.

Kako su institucije kulture i umjetnosti već nekoliko godina zakinute za odgovarajuću finansijsku podršku, angažovat će se, kaže, i na tom polju.

"Ekonomija je veoma bitan segment u svakoj državi, ali i kultura je. Bez kulture i umjetnosti nema države. Potrebno je podići svijest političara, ali građana o njihovoj važnosti", ističe Vučić.

Smatra da je potrebno što bolje predstaviti naše umjetnike i u zemlji i u inostranstvu.

"Imamo kvalitet i ono što vrijedi potrebno je brendirati", zaključuje novi direktor Narodnog pozorišta Sarajevo.

Dario Vučić je rođen 1980. godine u Sarajevu. Osnovno i niže muzičko obrazovanje stekao je u Sarajevu, gdje je završio i Srednju muzičku školu, Odsjek za klavir, u klasi Ranke Cecić-Jovanović. Diplomirao je na Odsjeku za kompoziciju i dirigovanje 2003, smjer dirigovanje u klasi Julija Marića na Muzičkoj akademiji u Sarajevu.

Također je i magistrirao na Odsjeku za dirigovanje, u klasi istog profesora 2006. Student je IV godine na Odsjeku za kompoziciju i dirigovanje, smjer kompozicija u klasi Anđelke Bego-Šimunić, na Muzičkoj akademiji u Sarajevu.

Kao učenik Srednje muzičke škole osvajao je nagrade na raznim takmičenjima. Tokom studija obavljao je dužnost studenta-demonstratora za predmete Hor i Orkestar na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, kod Rešada Arnautovića. Bio je stipendista HKD Napredak. Radio je kao korepetitor s mnogim vokalnim i instrumentalnim solistima, i kao korepetitor baleta u Srednjoj muzičkoj školi Sarajevo. Bio je asistent dirigent maestru Juliju Mariću u zboru Trebević, a godine 2005. dirigent zbora Camerata slovenica pri SKD Cankar. Od 1999. je dirigent zbora "Sv. Ignacije Lojolski" u Sarajevu. Od januara 2004. uposlen je na mjestu šefa hora Opere Narodnog pozorišta Sarajevo i istovremeno obavlja i dužnost korepetitora Baleta.

Do sada je dirigovao Sarajevskom filharmonijom, Dubrovačkim simfonijskim orkestrom, Sinfoniettom Baden (Baden bei Wien) i Kamernim simfonijskim orkestrom Zenica. Od 1995. je orguljaš Sarajevske katedrale i orguljaš katedralnog mješovitog zbora Josip Stadler. Također je i član i osnivač kamernog Napretkovog trija Magis (dvije violine i klavir/orgulje/čembalo), od 2003, u kojem svira klavir/orgulje/čembalo.