Kultura
0

Dara Sekulić: Knjiga ostaje za pokoljenja

FENA
"Knjiga, kao i sve što živi, mijenja kroz vrijeme svoj oblik. Preko glinenih pločica, papirusa i papira, preko kamena i školjke, i ko sve bi znao u što će se sutra utiskivati slova. Ali to i nije suština knjige. To je samo široki njen put od čovjeka ka čovjeku, put od prvih čovjekovih viđenja i saznanja o životu", poručila je književnica Dara Sekulić na prigodnom skupu u organizaciji Forum teatra Istočno Sarajevo, u povodu 2. aprila, Svjetskog dana dječije knjige.

"Knjiga čovjeka nadživi i ostaje za pokoljenja. Neke knjige žive i hiljadama godina. Možda će se pronaći i one koje pamte i sva dosadašnja ljudska vremena.  I u ovom, sadašnjem vremenu pišu se knjige, ljudi pišu pjesmu, priču i bajku, čega je uvijek bilo malo, jer malo je i nade za srećniji čovjekov život. Danas bi trebalo više stvarati i umnožavati komediju. Komedija je ljekovita i spasonosna. Naši bi potomci tako kroz smijeh saznavali koliko smo mi današnji ljudi, nažalost i današnja djeca - bili neveseli.  Nemam srca da kažem i tragični, jer dijete ne smije biti tragično. Ono je upućeno na igru, na svijet lutke, bajke, priče i pjesme. I niko mu to ne bi smio otimati. Dijete je sposobno ne samo knjigu da čita već i da je stvara. Svaka pročitana knjiga je nanovo napisana knjiga. Ona i treba da se mijenja, ali da uvijek ostane odraz najljepšeg u čovjeku, a to je dječja duša", istakla je Sekulić.

Forum teatar pokrenulo je projekt "Istočno Sarajevo - grad poezije 2013" u okviru kojeg se održava niz manifestacija koje slave poeziju za djecu i dječiju umjetnost. Projekt je počeo radionicom animiranog filma "Poezija animacije", čiji je rezultat animirani film "Šupljoglava igla".

U martu je održana radionica poezije "Lutke u poeziji" u kojoj su sudjelovali učenici osnovnih škola "Osman Nuri Hadžić" iz Kantona Sarajevo i "Petar Petrović Njegoš" iz Istočnog Sarajeva. Voditelj radionice bila je književnica Dara Sekulić.

Raspisan je konkurs za najbolje dječije radove 12. međunarodnog festivala poezije za djecu o temama "Djeca nisu ovce" i "Osluškivanje Boga", po istoimenim knjigama Radoslava Samardžije. Taj festival bit će održan u decembru.

Rođendan svjetskog bajkopisca Hansa Kristijana Andersena 2. april, na prijedlog UNESCO-a, promoviran je u svijetu kao Svjetski dan dječije knjige. Obilježava se svake godine da bi se ukazalo na važnost dječije knjige te potaknula i razvila ljubav prema čitanju.