Kultura
26

Danis Tanović: SFF je svake godine kvalitetan, iako imamo malo vremena za gledanje filmova

Piše: A. B.
Danis Tanović (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Danis Tanović (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Film "Smrt u Sarajevu" oskarovca Danisa Tanovića koji je ovjekovječen Srebrnim medvjedom - specijalnom nagradom žirija s ovogodišnjeg Berlinalea, prikazan je u srijedu u multipleksu Cinema city u okviru programa "U fokusu" 22. Sarajevo Film Festivala. Bosanskohercegovački režiser posljednju noć festivala novinarima je izjavio kako su reakcije na film pozitivne i zanimljive.

Režiser Ognjen Sviličić za Danisov film "Smrt u Sarajevu“ imao je riječi hvale te je rekao kako se radi o inteligentnom i zabavnom filmu te kako na našim prostorima treba težiti takvim filmovima.

"Na Sarajevo Film Festivalu je uvijek lijepo, a ove godine je prikazano više od 200 filmova. To su u svijetu priznati filmovi i vjerovatno ih većina publike ne bi imala priliku pogledati da nije SFF-a. Jedini problem je što ima malo vremena, a mnogo filmova – trebalo bi sigurno 20-ak dana kako bi se svi mogli pogledati. SFF je uvijek imao dobar program, dokumentarni, takmičarski, kratki...", izjavio je Tanović.

Istakao je kako se raduje novoj generaciji koja dolazi na bh. režisersko i filmsko nebo, a koja se ne veže za ratnu tematiku.

Posebno je izdvojio Nermina Hamzagića koji piše scenario za jedan film koji nije baziran na ratnim dešavanjima u Bosni i Hercegovini, iako je bh. društvo, prema Danisovim riječima, obilježeno ratom.

Danisov Film "Smrt u Sarajevu" premijerno je prikazan u februaru 2016. godine u berlinskom teatru Potsdamer Platz tokom Berlinalea.