Kultura
10

Daniel Hoesl na crvenom tepihu: Nagrada je biti pozvan na SFF

Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Petog dana 19. Sarajevo Film Festivala na crvenom tepihu ispred Narodnog pozorišta prošetale su se ekipe filma "Čistilište" i "Soldate Jeannette", te članovi žirija Takmičarskog programa. Dobra atmosfera je vladala uprkos tome što je padala kiša.

Turska rediteljica Yeşim Ustaoğlu ukratko je prestavila svoj film "Čistilište" o paru Zehri i Olgunu koji veći dio mladosti provode radeći u kafeteriji benzinske pumpe kraj udaljene autoceste. Zehra i Olgun će iskusiti gorko-slatko odrastanje, u kojem će proći kroz patnju, ali i buđenje. Dok se budu opraštali sa svojom dječijom nevinošću, ljubav i nada će im pomoći da krenu naprijed.

"Radi se o svim ljudskim bićima, jer svi smo negdje između kada se zaljubimo i kada imamo želje za budućnost. Uvijek smo negdje između i to je tema filma", kazala je Yeşim Ustaoğlu.

Crvenim tepihom prošetali su i članovi žirija Takmičarskog igranog programa. Charles Tesson, umjetnički direktor Critics Weeka iz Francuske i član ovogodišnjeg žirija Takmičarskog programa, istakao je da zaista uživa u Sarajevu.

"Drago mi je što sam u Sarajevu. Jako mi se sviđa grad jer je pun historije. Želim gledati filmove, ali i upoznati grad", kazao je Tesson, dodavši da su filmovi na ovogodišnjem SFF-u veoma kvalitetni.

Rumunska filmska diva Mirela Oprisor, članica žirija koja je prije tri godine dobila Srce Sarajeva, istakla je da je presretna što je ponovo u glavnom gradu BiH.

"Počastvovana sam time što sam tu, jer sam upoznala mnoge dobre ljude", kazala je Oprisor, dodavši da će biti veoma teško odabrati najbolji film.

Aplauz prisutnih dobila je ekipa filma "Soldate Jeannette" koji se prikazuje u okviru Takmičarskog programa SFF-a.

"Super je u Sarajevu. Čast i zadovoljstvo mi je biti ovdje. Zahvalan sam što možemo predstaviti naš film u glavnom gradu BiH, jer ne snimamo filmove da bismo dobili nagradu, već da snimamo zbog publike. Nagrada je biti pozvan na SFF. Neću spavati večeras zbog uzbuđenja", kazao je Daniel Hoesl, reditelj austrijskog filma "Soldate Jeannette".

Glumice u tom filmu Johanna Orsini-Rosenberg i Christina Reichsthaler su također dodale da su veoma uzbuđene zbog dolaska u Sarajevo te su istakle da je atmosfera na SFF-u posebna.

Podsjetimo, zbog kiše večeras Ljetno kino !hej se seli u Skenderiju. Kino Vatrogasac i Laško summer night u Meeting Point, a otvoreno kino Dobrinja seli u salu Općine Novi grad.

SFF