Kultura
65

"Dani Zaima Muzaferije": Bio je skroman i nije želio da se išta po njemu zove

Piše: E. M.
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
U Zavičajnom muzeju u Visokom večeras je izložbom fotografija likovnog umjetnika Gabrijela Jurkića otvorena 12. po redu manifestacija kojom se oživi sjećanje na velikog glumca Zaima Muzaferiju.

Manifestacija "Dani Zaima Muzaferije" već 12. godinu zaredom održava se u Zavičajnom muzeju u Visokom gdje se kroz brojne kulturne i umjetničke sadržaje oživi sjećanje na Visočanina koji je glumio u preko stotinu filmova i koji je iza sebe ostavio neizbrisiv trag.

Večerašnjem svečanom otvorenju izložbe i manifestacije "Dani Zaima Muzaferije" prisustvovalo je više desetina posjetitelja iz Visokog, ali i drugih bosanskohercegovačkih gradova. Među zvanicama, kao i svake godine od 2004. godine kada je prvi put održana ova manifestacija, prisustvovali su i članovi porodice Muzaferija, Zaimov sin Jesenko i kćerka Amira Buza.

U razgovoru za Klix.ba Zaimov sin Jesenko je kazao da je 12. po redu manifestacija o sjećanju na Zaima Muzaferiju velika stvar u malom gradu kao što je Visoko.

"Izražavam svoje divljenje organizatorima koji uspijevaju da punih 12 godina u kontinuitetu održe ovu manifestaciju i da na svakoj manifestaciji zadrže visok nivo kvalitete programa. Ako ništa drugo, svake godine bude neka atraktivna stavka ili bude velika čuvena predstava, sjajan film ili atraktivan gost kao što je prošle godine bio Mustafa Nadarević. Ovaj događaj predstavlja veliko zadovoljstvo, divljenje i ponos mene kao predstavnika porodice Muzaferija, kao i svih koji se trude da održe ovu manifestaciju", kazao je Jesenko za Klix.ba.

On je dodao da manifestacija služi da se osvježi sjećanje na Zaima, te sve ono što su prijatelji i članovi rodbine sa njim prolazili da li kroz direktan kontakt ili sa Zaimom kao glumcem na televiziji ili pozorištu. Jesenko je još dodao da je Zaim po svojoj ličnosti bio veoma skroman i da nije želio da se išta zove po njemu.

"On je do te mjere bio skroman da nije želio ništa da se po njemu zove. Tvrdio je da mu se sviđa pjesma Bijelog Dugmeta - Po meni se ništa neće zvati, i nije htio da išta bude nazvano njegovim imenom. Mi nismo htjeli ni ovu manifestaciju prema njegovoj želji da se organizuje, a nuđeno nam je svašta da se nazove njegovim imenom. Nakon dužih razgovora i analiza shvatili smo da ova manifestacija prezentira umjetnosti i idemo na to da umjetnost živi, a sa tim i sjećanje na Zaima i na druge umjetnike", dodao je Jesenko.

Za kraj razgovora je istakao da i pored večerašnje manifestacije sjećanje na Zaima Muzaferiju ne jenjava, te da ga se sugrađani sjećaju skoro pa svakog dana što je pokazatelj i 12-godišnje organizacije manifestacije.

Predsjednik UG "Ars tragovi" Rasim Kadić je otvorio večerašnju izložbu fotografija Gabrijela Jurkića vrijednosti oko dva miliona KM, a na izložbi su posebno predstavljene četiri slike koje su sabrane iz različitih bh. gradova večeras u Visokom.

Manefestacija Dani Zaima Muzaferije podržana je od brojnih sponzora i partnera među kojima i Sarajevska pivara. Direktorica za odnose sa javnošću Sarajevske pivare Melisa Sefer-Lićin je kazala kako je velika čast biti generalni sponzor ovakvog događaja.

"Čast nam je da možemo podržati ovaj projekat, čime smo, između ostalog, omogućili da građani pogledaju slike izvrsnog bh. slikara Gabrijela Jurkića, a neke od njih su prvi put napustile njegovo rodno Livno. Izuzetno nam je važno da poslujemo društveno odgovorno i dajemo doprinos zajednici i kvaliteti života svih nas, pa i na ovakav način, kroz umjetnost i kulturu", kazala je Sefer-Lićin.

Manifestacija Dani Zaima Muzaferija u Visokom će biti otvorena do 3. decembra, a u sklopu nje će biti održani brojni kulturno-umjetnički sadržaji.