Kultura
22

Dani Vlade S. Miloševića: Banja Luka će u aprilu biti grad klasične muzike

Piše: E. B.
"Dani Vlade S. Miloševića" ove godine će početi 10. aprila, obilaskom groba tog slavnog banjalučkog akademika i trajaće do 28. ovog mjeseca. Organizatori manifestacije su na današnjoj konferenciji za medije najavili bogat muzički sadržaj.

"Ove godine će se realizovati preko 30 programa i oni se mogu podijeliti na nekoliko grupa: programi koji su u domenu nauke a na njima će učestvovati oko 80 muzikologa iz regiona, promocije knjiga, predavanja i radionica koje će biti upriličene za studente, ali i za sve one koji se bave muzikom", najavio je Luka Kecman, dekan banjalučke Akademije umjetnosti i dodao da treći dio manifestacije čini muzikološki program koji će imati nekoliko ulargičnih tačaka, te da će publika imati priliku da uživa u prekrasnim kompozicijama.

Dekan je najavio i koncert simfonijskog orkestra i veče horske muzike pod diregentskom palicom Nemanje Savića i niz koncerata koje će upriličiti studenti banjalučke akademije iz odsjeka za instrumentalnu muziku.

"Na manifestaciji će gostovati mnogo umjetnika iz regiona a jedan od najzanimljivijih gostiju bit će Keišo Ono iz Japana, koji će imati nastup na tradicionalnom instrumentu šamisen", rekao je dekan.

Izlaganje je završio najavom da će se u ovogodišnju organizaciju manifestacije uključiti i studenti banjalučke akademije s druge godine produkcije.

"To će biti vid njihove praktične nastave i očekujemo da će ove godine manifestacija poprimi profesionalniji nivo", objasnio je dekan, Luka Kecman.

Partiture iz prašine

Ispred muzikološkog društva RS-a, novinarima se obratio Saša Pavlović.

"Drago mi je što smo uspjeli da nastavimo sa jednim dijelom manifestacije koji smo počeli prošle godine a to je 'Veče Vlade S. Miloševića'. Veče je izuzetno jer se bavimo revatilizacijom djela Vlade S. Miloševića koje smo simbolično nazvali 'Partiture iz paučine'. Tu se zaista radi o nacionalnom blagu RS-a koje nam stoji u Muzeju RS-a, tako da nam ovaj projekat ide u saradnji sa tom institucijom", kazao je Saša Pavlović.

On je objasnio kako je ovaj dio programa veoma zahtjevan i da se mnogo radilo na njemu.

"Tu su muzičari pravili rekonstrukcije, upoređivali originalne partiture sa već objavljenim, gdje smo ustanovili da su postojale određene greške. Sve u svemu biće to prekrasno izvođenje i publika će imati u čemu da uživa", rekao je Pavlović i dodao da će izvođači ovog programa biti profesori s akademije umjetnosti i jedan student, te da će nastupiti i glumac Ivan Perković koji je završio banjalučku muzičku akademiju.

Sandra Dodik, prodekan za umjetnost i međunarodnu saradnju, govorila je o dijelu manifestacije vezanom za naučne skupove.

"Skup će da traje dva dana 15. i 16. april, a plenarni predavač biće čuveni muzikolog Nadežda Mususova iz Beograda. Sekcije će obuhvatati oblasti etno-muzikologije, muzičke pedagogije i muzičke teorije", kazala je Sandra Dodik.

Ona je objasnila da će u okviru tog skupa biti promocija profesora Miloša Zatkalika i Verice Mihajlović, te da će se održati i dvije radionice i seminari vezani za oblast muzičke pedagogije Sabine Vidulin iz Pule i Ivane Drobni iz Beograda.

U sklopu naučnih skupova katedra za etno muzikologiju organizovat će program 'Tradicija na sceni' koja će trajati od 13. do 16. aprila. Na njoj će se govoriti o tradicionalnoj muzici i priređivati nastupi sa starim instrumentima vezanim za tradiciju i običaje.

Klasičnu muziku približiti djeci

Na "Danima Vlade S. Miloševića" nastupit će i simfonijski orkestar, a o tom dijelu programa govorila je profesorica, Branka Radošević Mitrović.

"Kao predstavnik ovog najmasovnijeg dijela programa mogu da kažem da publika može da očekuje dopadljiv, ali i jako zahtjevan program. U pitanju su djela Nikolaja Rimski Korsakova, Edvarda Griga, Dvoržaka i San Sansa", najavila je profesorica Mitrović i dodala da će isto veče nastupiti i dvije soliskinje na violini Sonja Vojvodić i Miljana Smiljanić.

Profesorica je objasnila da su ove dve instrumentalistkinje sa banjalučke akademije i da je želja ove institucije bila da promoviše svoje ljude kako bi pokazali da imaju kvalitetne izvođače.

Profesorica Branka je obećala da će na nastupu simfonijskog orkestra biti ogroman dijapazon različitih instrumenata, te da će isti koncert izvesti i u okviru didaktičkog koncerta namjenjenog za djecu.

"Cilj tog nastupa je popularizacija klasične muzike i među najmlađom generacijom", rekla je na kraju profesorica banjalučke akademije.