Dani sevdaha u gradovima Sj. Amerike

S
Sarajevo-x.com
19.11.2008. u 18:25
0
9
Dani sevdaha u gradovima Sj. Amerike
0
Dani sevdaha u gradovima Sj. Amerike
U periodu od kraja novembra do sredine decembra ove godine obilježava se druga godišnjica "North America Days of Sevdah" u bh. zajednicama Sjeverne Amerike. Zajednice će tako imati priliku zajedno uživati u sevdahu - tradicionalnoj gradskoj muzici Bosne i Hercegovine.
Večeri sevdaha će se održavati u manjem i većem obimu u Bostonu, Charlotteu, Jacksonvilleu, New Yorku, St. Louisu, Seattleu, Windsoru i Torontu. Aktivnosti uključuju formalne koncerte, okupljanja u okviru zajednica, zajedničke večere, radio emisije i drugo. Ovo je jedinstveni skup velike bosanskohercegovačke dijaspore sa muzikom koja je element ujedinjenja i okupljanja. Uz prenos putem satelita, informacijama u novinama i na internet stranicama, Bosanci i Hercegovci širom svijeta će imati priliku da vide šta se radi u Sjevernoj Americi.

Pokretač ovih aktivnosti je Sevdah North America (SNA), neprofitna organizacija formirana sa ciljem promocije i podrške raznim aktivnostima koje obilježavaju, održavaju i slave bogatstvo sevdaha te povezivanja ljudi iz Sjeverne Amerike sa Bosnom i Hercegovinom.

SNA je volonterska organizacija koju vodi Upravni odbor od sedam članova i Savjetodavni odbor od 16 članova iz većih bh. zajednica Sjeverne Amerike. Predsjednica je muzičarka Mary Sherhart.


Komentari (9)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: