Od 14. do 17. maja
0

Dani Sarajeva u Beogradu

SRNA
Festival "Dani Sarajeva" biće treći put održani u Beogradu od 14. do 17. maja, uz bogat pozorišni, filmski, muzički program oko 300 mladih umjetnika iz Sarajeva.

Režiser iz Sarajeva Dino Mustafić rekao je na konferenciji za novinare u Beogradu da će mnogi umjetnici iz Sarajeva prvi put doći u Beograd na festival, što je prilika da se produbi komunikacija između dva grada i razbiju predrasude iz 90-ih godina prošlog vijeka.

On je naveo da u ovom festivalu vidi duboki smisao predstavljanja kulture dva duhovno blisko povezana grada i da će mladi ljudi "otvoriti mnoge tabu teme, preispitati predrasude i razbiti gorak talog prošlosti".

U Beogradu će se festival "Dani Sarajeva"odvijati u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, Ateljeu 212, Centru za kulturnu dekontaminaciju i u Domu omladine.

Gledaoci će moći da vide predstave "Mortal kombajn" Narodnog pozorišta iz Sarajeva, "Zvijer na mjesecu" u koprodukciji Narodnog pozorišta i Mostarskog teatra mladih, "Vremenski tunel" Pozorišta mladih iz Sarajeva i "Budućnost je u jajima" Pozorišta "Sartr".

Mlada sarajevska umjetnica Ajna Zatrić predstaviće svoj rad "Urbani kalendar", koji kroz 12 ideja i različitih poruka doprinosi savremenom umetničkom identitetu Sarajeva.

Tokom festivala u Domu omladine nastupiće muzičke grupe "Damir Imamović trio" i "Dubioza kolektiv", biće prikazani i dokumentarni filmovi sa "Sarajevo film festivala", a di-džejevi Beograda i Sarajeva će nastupiti na više lokacija u gradu.

U Domu omladine biće održane i tri panel diskusije o temama - sloboda kretanja i bezvizni režim, sloboda medija i izražavanja i sloboda udruživanja i opredjeljivanja.

Manifestaciju "Dani Sarajeva" organizuje Inicijativa mladih za ljudska prava u saradnji sa Agencijom za saradnju sa nevladinim organizacijama i evropsku harmonizaciju grada Beograda.