Kultura
0

Dani Sarajeva u Beogradu 2007

Sarajevo-x.com
Inicijativa mladih za ljudska prava iz Beograda, 1. i 2. maja organizirala je festival "Dani Sarajeva u Beogradu 2007“, u znak obilježavanja 15 godina od početka opsade Sarajeva. Jedan od učesnika ove manifestacije bio je i predsjednik Mladih liberala BiH Edin Čolić koji je u razgovoru za naš portal otkrio detalje o ovom festivalu.

"Na inicijativu nevladine organizacije 'Inicijativa mladih za ljudska prava' iz Beograda, pokrenuta je jedna kulturna manifestacija pod nazivom 'Dani Sarajeva u Beogradu 2007'. Ta manifestacija trajala je 1. i 2. maja ove godine. Cilj svega je bio da se obnovi komunikacija i razgovor između dva grada koja su nekada bila jako povezana", objasnio je Čolić.

Manifestacija je otvorena simboličnim činom čišćenja i pospremanja Sebilj česme – replika Sebilja sa sarajevske Baščaršije. Taj Sebilj, u manjem izdanju je Grad Sarajevo poklonio Beogradu 1989. godine kada se tamo trebao održati Kongres nesvrstanih zemalja.

Mjesto na kojem se nalazi česma u Beogradu je mjesto na kojem su održavani brojni antiratni protesti tokom opsade Sarajeva.

Tokom ova dva dana, u Centru za kulturu i dekontaminaciju održane su brojne tribine na kojima su učestvovali beogradski i sarajevski umjetnici i radnici u nevladinim organizacijama.

Tribina pod nazivom "Komunikacija Beograda i Sarajeva nakon završetka rata“ održana je nakon akcije čišćenja česme. U debati su učestvovali Dragana Erjavec, (XY Produkcija, Sarajevo), Edin Čolić, (predsjednik Mladih liberala BiH), Mirjana Karanović, (glumica), Nataša Govedarica, (Sarajevo film festival), Andrej Đerković, (vizuelni umjetnik) i Andrej Nosov, (Inicijativa mladih za ljudska prava).

[slika]1[/slika]Dalji tok manifestacije obuhvatio je i mnogobrojne projekcije filmova sarajevskih i beogradskih umjetnika, predstavljanje bh. književnika, partyje na kojima su svirali bh. i srbijanski DJ-evi i izvedbe pozorišnih predstava.

"Predstavljena je predstava 'Sarajevske priče' u izvedbi 'Pozorišta malih stvari' iz Trebinja u režiji Filipa Gajića“, naglasio je Čolić.

"Inicijativa mladih za ljudska prava“ smatra da je neophodno podsjetiti građane Beograda i Srbije na 44-mjesečnu opsadu Sarajeva kao i omogućiti osnove za nove perspektive kroz predstavljanje aktuelne sarajevske umjetničke i omladinske političke scene.

Istovremeno, mladim umjetnicima iz Sarajeva se također pruža prilika da se upoznaju sa jednim novim Beogradom, onakvim kakav definitivno ne nose u sjećanju od prije 15 godina.

Prema riječima našeg sagovornika, ovaj festival privukao je veliku medijsku pažnju u Beogradu ali i pažnju običnih građana. S obzirom na veliko interesovanje, predsjednika Mladih liberala BiH, Edina Čolića, upitali smo da li će ova manifestacija postati tradicionalni događaj.

"Koliko znam od organizatora, cilj je napraviti i uzvratnu akciju Sarajevu. Naime, prije ovog festivala ljudi u Beogradu pisali su poruke građanima Sarajeva. To su bile poruke prijateljstva, mira. Oni su pokušali svoje emocije prenijeti na papir. Mislim da će se napraviti izložba tih poruka, a saradnja će se proširiti i na neke druge gradove bivše Jugoslavije. Sigurno će ovaj festival u budućnosti prerasti u kulturnu razmjenu ideja i ostvarenja gdje će razni umjetnici razgovarati o mnoštvu tema", odgovorio je Edin.