Izložba radova
34

"Dani Kur'ana" u Sarajevu iscrtani rukama iranskih umjetnika

FENA
Foto: K. S./Klix.ba
(Foto: K. S./Klix.ba)
Izložba radova u kaligrafiji, iluminaciji, intarziji i drugih umjetnina, čiji su autori trojica istaknutih umjetnika iz Irana, otvorena je večeras u Hanikahu Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu, u okviru manifestacije "Dani Kur'ana".

Autori povodom ove manifestacije borave u Bosni i Hercegovini. To su Said Reza Kamrani, univerzitetski profesor i predavač kaligrafije u raznim obrazovnim centrima, Mohsen Agamiri, također univerzitetski profesor i šef Odjeljenja za umjetnost na iranskom Univerzitetu primijenjenih nauka te Golamali Etminani Gasrodašti, univerzitetski profesor s doktoratom iz umjetnosti s 50 godina umjetničkog staža, profesor umjetnosti na Univerzitetu Pajame Nur.

Manifestaciju "Dani Kur'ana" organizirao je Kulturni centar iranske ambasade u Bosni i Hercegovini u suradnji s Rijasetom Islamske zajednice u BiH te Muftijstvom mostarskim.

Održava se po treći put u BiH povodom mjeseca Ramazana, ove godine od 24. do 31. maja. Sastoji se od izložbe navedenih umjetničkih radova, koja je prvo gostovala u Mostaru od 24. do 26. maja, a od večeras do kraja mjeseca i u Sarajevu.

Na otvorenju u Hanikahu Gazi Husrev-begove medrese, dr. Ali Ameri, konzul za kulturu u Ambasadi Irana u Bosni i Hercegovini, rekao je zvanicama da je mjesec Ramazan prilika za produbljivanje znanja o Kur'anu, svetoj knjizi koja vodi do spasa.

Docent na Filozofskom fakultetu u Sarajevu dr. Haris Dervišević također se obratio porukama o Kur'anu i njegovoj vezi s umjetnošću te vezama Bosne i Hercegovine i Irana, što sve, dodao je, pokazuje i ova izložba.

Otvorenju su, među ostalim zvanicama, prisustvovali direktor Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu Osman Lavić i bivši bosanskohercegovački ambasador Hajrudin Somun.

Manifestacija "Dani Kur'ana" realizira se u okviru razmjene kultura Bosne i Hercegovine i Irana.